Suomen Silmälääkäriyhdistyksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista kärsii jossain vaiheessa kuivasilmäisyydestä. Talvella kylmä ulkoilma, viima ja lämmitetty sisäilma pahentavat kuivasilmäisyyden tunnetta.

Esimerkiksi ruokavaliosta ja itsehoitovalmisteista voi olla apua.

-Silmät kuivuvat talvella enemmän, koska ilman kylmentyessä myös ilmankosteus laskee. Alhainen ilmankosteus lisää silmän pintaa suojaavan kyynelnesteen haihtumista. Tuuli ja viima lisäävät kuivuuden tunnetta silmissä. Lämmityskautena myös sisäilman kosteus on alhainen, tohtori Petra Larmo korostaa.

Naiset kärsivät silmien kuivuudentunteesta miehiä useammin, ja vanhemmiten vaiva yleensä pahenee. Alhainen ilmankosteus lisää kyynelnesteen haihtumista myös henkilöillä, jotka eivät vaivasta normaalisti kärsi.

-Vuotavat silmät eli vetistely on kuivasilmäisyyden oire. Kun tuulee ja silmän pinta kuivuu, pyrkii keho kompensoimaan kyynelnesteen avulla tilannetta. Myös kuivuuden, polttelun ja roskan tunne silmissä ovat kuivasilmäisyyden oireita, tohtori Petra Larmo sanoo. Hän työskentelee Aromtech-nimisessä yrityksessä.

Tyrniöljyä tutkittu jo 1990-luvulta

Suomessa on pitkään tehty yliopistotasoista tyrnitutkimusta. Esimerkiksi yritys nimeltä Aromtech on ollut mukana Turun yliopiston tutkimushankkeissa jo 1990-luvulta alkaen. Yritys on tutkimuksen pohjalta kehittänyt nyt kuivasilmäisyyden hoitoon tuoteperheen, joka sisältää tyrniöljy-luteiini-kapselin sekä tyrniöljysuihkeen. Öljyseos sisältää omega 3, 6, 7 ja 9 -rasvahappoja tasapainoisessa suhteessa sekä paljon antioksidantteja, kuten tokoferoleja ja karotenoideja, sekä kasvisteroleja.

-Tuotteen kliinisessä tutkimuksessa on saavutettu merkitseviä tuloksia. Kapseleiden säännöllinen syöminen lievensi talvella tapahtuvaa kyynelnesteen väkevöitymistä sekä silmien punoitusta ja polttelua merkitsevästi lumeryhmään verrattuna. Nopeamman helpotuksen oireisiin saa tyrniöljyä sisältävän CE-merkitun silmäsuihkeen avulla. Suihkeessa on perinteisistä silmätipoista poikkeava annostelutekniikka eli se suihkutetaan suljetulle luomelle, Petra Larmo sanoo.

Vinkit kuivista silmistä kärsiville

  • Ruokavaliolla voi vaikuttaa. Tutkimusten mukaan kuivasilmäisyyden riski on suurempi, jos ruuasta saadaan vähän n-3-rasvahappoa tai n-6/n-3-rasvahappojen suhde ruokavaliossa on väärä. Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio auttaa myös silmien terveyteen ja voi vähentää kuivasilmäisyyden riskiä.
  • Tarpeeksi vitamiineja. Vähäinen A-vitamiinin saanti saattaa lisätä kuivumisoireita. Tutkimuksissa on saatu viitteitä myös siitä että, C- ja E-vitamiinit voivat auttaa kuivasilmäisyyteen. Kannattaa siis syödä suositusten mukaan monipuolisesti kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
  • Ota käyttöön tuote, joka tutkitusti auttaa silmien kuivumisoireisiin.
  • Käytä silmälaseja. Piilolinssien käyttö voi lisätä kuivasilmäisyyttä, joten kuivalla talvi-ilmalla kannattaa suosia silmälaseja.
  • Käytä suojalaseja. Ulkoillessa suojalasit vähentävät silmien altistumista tuulelle.
  • Pidä tarpeeksi taukoja. Päätetyöskentely usein lisää silmien kuivumisen tunnetta, joten kannattaa pyrkiä pitämään pieniä taukoja työskentelyssä.