Netissä on keskusteltu viime päivinä siitä, pitääkö digitaalista kuumemittaria pitää piip-äänen jälkeenkin vielä hetki kainalossa.

Voiko tulos vääristyä, jos sen ottaa heti ”piipin” jälkeen pois?

Aika moni lukijoistakin uskoo, että piippaus olisi nimenomaan merkki siitä, että mittaustulos on ”kypsä”. Ja että mittarin voisi ottaa sitten pois. Mutta näin ei olekaan.

Pidä vielä hetki

Digitaaliset mittarit ovat yhtä luotettavia kuin perinteiset, jos niitä pidetään kainalossa yhtä kauan, eli 5–10 minuuttia. Piippauksen jälkeen digitaalinen mittari kertoo kainalosta vasta alustavan tuloksen, joten mittari kan­nattaa jättää vielä hetkeksi kainaloon.

Näin kertoo Terveydeksi-mediassa proviisori Hanna Ylä-Rautio. Samoilla linjoilla on ollut myös Ylen artikkelissa Mika Karhu Kemi apteekista.

Hämen mukaansa markkinoilla olevat digi-kuumemittarit ovat luotettavia, kunhan niitä käytetään oikein. Esimerkiksi juuri digitaalista kainalomittaria kannattaisi pitää kainalossa vielä äänimerkinkin jälkeen, jotta tulos olisi luotettava.

– Monet mittarithan piippaavat jo parissa minuutissa. Piippauksen kuuluessa mittaus on luotettava, jos se on tehty limakalvolta eli esimerkiksi suusta tai peräsuolesta. Kainalosta mitattaessa kannattaa muistaa, että mittausta on hyvä jatkaa piippauksen jälkeen. Kokonaisaika kannattaa nostaa 5-10 minuuttiin, niin silloin myös kainalosta tulee luotettava tulos, Karhu opasti Ylellä.

Tiedätkö miten elimistösi voi – tilaa tästä Puhti-labratestit (Mehiläinen) ilman lääkärin lähetettä!