Kesällä on vihdoinkin lämmintä, mutta helle voi käydä myös voimille. Näiden vinkkien avulla selviät kuumista päivistä.

Koronavirus vaikuttaa myös kesään. Virus tarttuu aurinkoisella ja lämpimälläkin säällä. Huomioi viruksen leviämisen ehkäisyyn tähtäävät varotoimet myös helteiden aikana.

1. Viilennä sisätilat 

Hellepäivinä ulkoilma on usein sisäilmaa lämpimämpää. Sulje silloin ikkunat ja varjosta ne auringon puolelta. Kun ilma illalla viilenee, avaa ikkunat ja tuuleta asunto läpivedolla. Sammuta turhat valot ja sähkölaitteet.

Jos käytät viilentämiseen jäähdyttävää ilmastointilaitetta, muista pitää samalla ovet ja ikkunat kiinni. Tuuletin voi helpottaa oloa alle 35-asteisessa sisäilmassa, lämpimämmässä sisäilmassa se lisää kehon lämpökuormaa. 

Tuuletin lisää kehon nestehukkaa. Juo siis riittävästi, kun tuuletin on päällä.

Tuulettimen käyttö voi lisätä koronavirustartuntojen riskiä. Vältä tuulettimen käyttöä yleisissä tiloissa, joissa oleskelee enemmän kuin yksi ihminen. Erityisesti tuulettimen käyttöä täytyy välttää ahtaissa tiloissa, joissa on huono ilmanvaihto. 

Jos käytät tuuletinta, tehosta tilan ilmanvaihtoa mahdollisuuksien mukaan. Aseta tuuletin niin, ettei se puhalla ilmaa suoraan henkilöltä toisen luo. 

2. Vältä kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta

Vältä ulkona olemista päivän kuumimpaan aikaan. Jos asuntosi on tukalan kuuma, vietä aikaa viileissä paikoissa, esimerkiksi varjoisessa puistossa tai ilmastoiduissa julkisissa tiloissa.  Vältä kuitenkin suuria ihmisjoukkoja. Pidä huolta turvaväleistä ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Kun olet ulkona, vältä auringon paahdetta ja pysy varjossa. 

Jos päivääsi kuuluu raskasta fyysistä ponnistelua, tee se aamupäivällä tai illalla. Ota rauhallisesti päivän kuumimpina hetkinä.

3. Juo riittävästi ja syö kevyesti

Juo riittävästi pitkin päivää. Muista juoda jo ennen kuin sinulle tulee jano. Erityisesti ikääntyneiden ja lasten kannattaa juoda jo ennen janon tunnetta.

esteettinen

Riittävä juodun nesteen määrä on tavallisesti 1–1,5 litraa päivässä. Helteellä tätä määrää kannattaa lisätä ainakin muutamalla lasillisella. Älä kuitenkaan juo vettä litrakaupalla lyhyessä ajassa, sillä se on vaarallista.

Tiedät juoneesi liian vähän, kun

  • sinulla on jano tai suusi on kuiva
  • virtsaamistarve vähenee
  • virtsan väri muuttuu tummemmaksi.

Tavallinen vesi on hyvä janojuoma. Vältä alkoholia ja kofeiinia, sillä ne kuivattavat elimistöä. Vältä myös hyvin sokeripitoisia juomia. Muista syödä riittävästi, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina.

Syö usein pieniä aterioita. Suosi viileitä ja vesipitoisia ruokia, kuten salaatteja ja hedelmiä. Vältä ruokia, joissa on paljon proteiinia.

4. Viilennä kehoa

Pukeudu kevyesti löysiin, hikoilun salliviin vaatteisiin. Luonnonmateriaalit, kuten pellava ja puuvilla, ovat kesällä viileitä.

Suojaudu auringolta leveälierisellä hatulla, aurinkolaseilla sekä vaatteilla, joissa on pitkät hihat ja lahkeet. Säteilyturvakeskus on koonnut ohjeet, joiden avulla voi suojautua auringon UV-valolta.

Viilennä kehoa esimerkiksi viileiden suihkujen, kosteiden vaatteiden tai kylmäkääreiden avulla. Vaihda peitto ja lakanat keveisiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin tekstiileihin.

5. Huolehdi muista

Vanhukset ja heikentyneestä toimintakyvystä kärsivät saattavat tarvita hellepäivinä erityisesti apua. Tiedustele riskiryhmiin kuuluvien läheistesi vointia päivittäin. Korona-aikana yhteyttä kannattaa pitää ensisijaisesti puhelimitse tai muiden etäyhteydenpitovälineiden avulla. 

Tarvittaessa auta läheisiä myös fyysisesti kuumuudelta suojautumisessa. Älä kuitenkaan vieraile koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien luona, jos sinulla on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.

Vältä kättelyä, halailua ja muuta lähikontaktia. Suojaa hengitystiesi kertakäyttöisellä liinalla, jos hengityssuojainta ei ole saatavilla. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta ja kosketuspintojen puhdistamisesta. Vältä pitkiä vierailuja.

Lapset eivät aina ymmärrä itse suojautua kuumuudelta ja auringonpaisteelta. Ohjaa lapsia varjoon ja pidä huoli, että he juovat riittävästi vettä.

Älä jätä lapsia, vanhuksia tai eläimiä pysäköityyn autoon.

Jos nukutat lasta vaunuissa, älä jätä vaunuja auringonpaisteeseen. Varmista, että ilma pääsee kiertämään vaunuissa

6. Suhtaudu vakavasti lämmön aiheuttamiin terveysongelmiin.

Jos sinulla tai läheiselläsi on pitkäaikaissairaus, tarkkaile oireiden pahenemista. Lääkärin kanssa kannattaa keskustella jo etukäteen, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai lääkitykseen.

Säilytä lääkkeet alle 25 asteen lämpötilassa.

Lämpösairaudet ja koronaviruksen aiheuttama tauti voivat oireilla samalla tavalla. Oireita voivat olla väsymys, heikotus, päänsärky ja elimistön lämpötilan nousu.

Jos oireita ilmenee ja olet altistunut kuumuudelle, lepää viileässä ja juo lisää vettä. Jos oireet helpottavat noin puolen tunnin sisällä ja tavanomaisesta kohonnut elimistön lämpötila laskee selvästi (0,5 astetta tai enemmän), oireilu liittyy todennäköisesti lämpöstressiin. Jos elimistön lämpötila pysyy koholla, voi kyse olla myös kuumeesta. 

Jos ilmenee lämpösairauksiin viittaavia oireita tai perussairauden oireet pahenevat, ota tarvittaessa yhteyttä terveydenhuoltoon. Voit soittaa omaan terveyskeskukseesi, päivystykseen tai päivystysapunumeroon 116117.

Soita hätänumeroon 112 vain kiireellisessä tilanteessa. Soita hätänumeroon välittömästi, jos henkilö on sekava tai tajunnan taso on hämärtynyt.