Koronapandemian hellittäessä ulkomaille suuntautuva matkailu on taas lisääntynyt. Matkalla on syytä muistaa, että korona ei ole ainoa virus, jota tulee varoa. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että kaukomailla matkustaessa kannattaa palauttaa mieleen virushepatiittien tartuntatavat.

Virukset ovat tavallisimpia maksatulehduksen eli hepatiitin aiheuttajia. Virushepatiitteja on viittä alalajia ja ne on nimetty kirjaimin A, B, C, D ja E.

A- ja E-hepatiitit tarttuvat suun kautta ja B-, C- ja D-hepatiitit veren välityksellä. A- ja B-hepatiitti ovat ehkäistävissä rokotteella, mutta C-, D- ja E-hepatiittiin rokotetta ei ole. Yhdistelmärokote suojaa A- ja B-hepatiittiviruksen aiheuttamilta maksatulehduksilta. Suomessa rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta riskiryhmät voivat saada sen ilmaiseksi. Matkailijan on huolehdittava itse tarvitsemistaan rokotuksista.

A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan tai veden välityksellä. Virus leviää ulosteiden ja likaisten käsien kautta. Tartunnan voi saada muun muassa huonosti kypsennetyistä äyriäisistä tai likaisesta juomavedestä. 

E-hepatiitin voi saada ihmisen ulosteiden saastuttamasta vedestä tai ruoasta. Tartunnan voi saada myös huonosti kypsennetystä sian- tai villisianlihasta, peuranlihasta tai hirvenlihasta sekä simpukoista tai ostereista. Myös tuoreet ja pakastetut vihannekset ja marjat voivat toimia tartunnan aiheuttajina.

– Matkalla kädet on pestävä aina WC:ssä käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Matkalla kannattaa juoda pullovettä ja välttää jääpaloja. Huonosti kypsennetyn sian- ja peuranlihan ja nilviäisten syömistä kannattaa välttää, ohjeistaa Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett.

A- ja E-hepatiittivirusta esiintyy yleisimmin ns. huonon hygienian maissa. E-hepatiittia esiintyy erityisesti Etelä- ja Keski-Aasiassa, Kiinassa ja trooppisessa Afrikassa, mutta viime aikoina sitä on tavattu myös Keski-Euroopan maissa. Suomessa tartunnat ovat harvinaisia. Esimerkiksi A-hepatiittitartunnat ovat johtuneet yleisimmin elintarvike-epidemioista. Ulkomaiset pakastemarjat onkin syytä kuumentaa ennen käyttöä.

A-hepatiitin hoitoon ei ole lääkettä, mutta tauti paranee lähes aina ilman jälkitauteja. Myös E-hepatiitti paranee itsestään muutamassa kuukaudessa, eikä siihenkään ole hoitoa. E-hepatiitti on kuitenkin vaarallinen raskaana oleville ja heidän onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota ravitsemushygieniaan matkustaessaan maihin, joissa tauti on yleinen.