Tiesitkö, että luustosi on elävää kudosta ja se uusiutuu kaiken aikaa? Sen vuoksi luustoon kannattaa panostaa. Osteoporoosin ennaltaehkäisyyn on hyviä keinoja, joiden avulla voit tukea luustosi terveyttä. Vuosittain Suomessa tapahtuu jopa 40 000 luunmurtumaa.

Luustoliitto kertoo neljä hyvää keinoa osteoporoosin ehkäisyyn:

Harrasta liikuntaa monipuolisesti koko eliniän ajan. Luusto vahvistuu liikunnasta. Monipuolisuus on tärkeää siksi, että liikunta vahvistaa vain niitä luuston osia, joihin rasitus kohdistuu.


Puhti-laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä tästä linkistä -20 prosenttia koodilla KEVÄT20

Syö terveellisesti. Luusto tarvitsee monia kivennäis- ja hivenaineita ja vitamiineja, joita voit saada värikkäistä vihanneksista, marjoista ja hedelmistä sekä täysjyväviljasta. Sen sijaan runsas suolan käyttö heikentää luuston terveyttä. Luusto tarvitsee myös terveellisiä rasvoja ja proteiinia. Proteiinin riittävän saannin turvaaminen on erityisen tärkeää ikääntyessä.

Huolehdi riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista. Kalsiumia saat helposti monista maitotuotteista. Mikäli et niitä käytä, on tärkeää huomioida, että saat tarvittavan kalsiummäärän korvaavista tuotteista. Myös D-vitamiinia voit saada maitotuotteista sekä kalasta. Kesällä aurinko on hyvä D-vitamiinin lähde. Syksyn koittaessa voi D-vitamiinipurkki olla tarpeen.

Vältä kaatumisia. Murtumat syntyvät tavallisimmin kaatumistapaturmien yhteydessä. Hyvä lihaskunto ja tasapaino ovat tärkeitä kaatumistapaturmien ehkäisyssä. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomio ulkoisiin seikkoihin: hyviin jalkineisiin ja riittävään valaistukseen. Lisäksi ryhdy toimiin, jos huomaat kotonasi vaikkapa kompurointia aiheuttavia mattoja tai liukkaan kylpyhuoneen lattian.

Jos kaikesta huolimatta epäilet sairastavasi osteoporoosia, voit vaikuttaa luustosi kuntoon edelleen.

Luustoliitto tähdentää, että on tärkeää kertoa epäilystään lääkärille. Osteoporoosi diagnostisoidaan luuntiheysmittauksella. Lisäksi laboratoriokokeiden avulla selvitetään, voisiko osteoporoosin aiheuttaa jokin sairaus tai tila. Niiden hoito on tärkeää luuston hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Puhti-laboratoriotestit ilman lääkärin lähetett
ä tästä linkistä -20 prosenttia koodilla KEVÄT20

Osteoporoosi on huonosti tunnettu kansansairaus. Osteoporoosia tai sen esivaihetta sairastaa yli puoli miljoonaa suomalaista, toteaa tiedotteessa Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm.

Tee luustotesti!

Luustotestin avulla voit arvioida osteoporoosin riskiäsi sekä elintapojesi vaikutusta luustosi terveydelle.

Lisäksi testi voi antaa tietoa siitä, olisiko sinun hyvä keskustella lääkärin kanssa osteoporoosin todennäköisyydestä ja tarpeesta tarkempiin luustotutkimuksiin. Testi on suunnattu aikuisille.

Tee Luustotesti täällä!