Tarvitsemme toisiamme, jotta ymmärrämme millaisia itse olemme ja mitä meille tapahtuu, psykoterapeutti valaisee.

Terveystalon psykologi ja psykoterapeutti Aino Kohtalan mukaan ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, jotka tarvitsevat toisiaan kehittyäkseen ihmisinä ja selvitäkseen.

– Ihmisen identiteetti on vahvasti sidoksissa muihin ihmisiin, kuten ystäviin ja läheisiin. Jakamalla kokemuksia ystävien kanssa luodaan merkityksiä omassa elämässä tapahtuneille asioille.

Aino Kohtalan mukaan tarvitsemme siis toisia ihmisiä jatkuvasti siihen, että ymmärrämme, mitä meille itsellemme tapahtuu ja minkälaisia olemme.

– Toisten ihmisten kautta peilaamme itseämme. Ystävien merkitys korostuu etenkin elämän isoissa muutoskohdissa, kuten lasten saamisen tai irtisanomisen yhteydessä. Ajan saatossa syntyneistä ystävyyksistä piirtyy historiallinen kartta siitä, keitä olemme. Esimerkiksi 20 vuotta vanha ystävyys on arkisto yhteisistä muistoista, joista toinen voi muistuttaa ja joihin voi yhdessä palata, Aino Kohtala jatkaa.

Ystävät auttavat toipumaan vastoinkäymisistä nopeammin

Ystävyyssuhteilla on suuri merkitys paitsi ihmisen henkisen hyvinvoinnin, myös fyysisen terveyden kannalta.

– Rento yhdessäolo hyvän ystävän kanssa lievittää stressiä ja parantaa mielialaa. On tutkittu, että ihmiset, joilla on luottamuksellisia ystävyyssuhteita, toipuvat muun muassa nopeammin vastoinkäymisistä.

Yksinäisyys on terveydelle ja hyvinvoinnille vaarallista

Yksinäisyys ja läheisten ihmissuhteiden vähyys voivat puolestaan olla ihmisen hyvinvoinnille vaarallista.

– Yksinäisyys lisää stressin, masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden riskiä, mutta myös monien muiden sairauksien, kuten sydäntautien vaaraa.

Yksinäiseltä ihmiseltä puuttuu myös keskeinen keino ymmärtää ympärillä tapahtuvia asioita. 

– Jos negatiivisia kokemuksia ei pääse ilmaisemaan kenellekään, paisuvat ne helposti oman mielen sisällä ja muuttuvat epärealistisiksi sekä kaiken muun alleen peittäviksi, Kohtala sanoo.

Asiantuntijana psykologi ja psykoterapeutti Aino Kohtala, Terveystalo