Yle kirjoittaa ilmiöstä, josta on tehty maailmalla jo havaintoja ja tutkimuksia, mutta joka ei vielä ole saavuttanut suurempaa ymmärrystä suomalaisten lääkäreiden keskuudessa.

Kyse on syömishäiriöstä nimeltä ARFID. Suomessa käytössä oleva tautiluokitus ei vielä tunnista sairautta. Sitä ollaan kyllä ottamassa uudistuvaan tautiluokitukseen.

Yle kertoo, että ARFID (avoidant-restrictive food intake disorder) on määritelty kymmenen vuotta sitten Yhdysvalloissa. Se pääsi mukaan tautiluokitukseen samaan aikaan ahmimishäiriö BEDin (binge eating disorder) kanssa. Suomessa BED jo tunnistetaan.

26-vuotias Mira Kinnala on tullut Ylen jutussa rohkeasti esiin kertoen nimellään ja kuvallaan ARFID:ista. Diagnoosia hänellä ei siis vielä ole, mutta hän tunnistaa sairauden itsessään.

Ylen jutussa nainen kertoo, että hän pystyy joskus syömään kerralla vain pienen palan suklaata. Sekin onnistuu vai turvallisesti oman sohvan tutussa nurkassa. Suklaa on eräänlaista turvaruokaa.

– Välillä voin syödä sosekeittoja ja puuroja, mutta useimmin nekin pelottavat ihan sairaasti. En voi syödä ruokapöydässä, en toisten seurassa, enkä ole kahteen vuoteen syönyt ulkona, Kinnala kertoo Ylen jutussa.

Hänellä on syömishäiriötaustaa ja hän myöntää kehonkuvansa olevan vääristynyt.

ARFID:issa esimerkiksi ravinnon maku tai koostumus tai rakenne voi aiheutta pelkoa ja ruoan välttelemistä. ARFIDia sairastava saattaa pelätä esimerkiksi ruokaan tukehtumista, sen oksentamista tai allergisia reaktioita, kirjoittaa Yle.