Särkylääkepäänsärky voi kehittyä ihmiselle, joka käyttää usein ja paljon särkylääkevalmisteita.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että elimistö alkaa kaivata särkylääkettä ja sen ottamatta jättämisestä aiheutuu päänsärkyä. Syntyy noidankehä. Kyse on hyvin yleisestä ja ikävästä ongelmasta.

Särkylääkepäänsärkyä kuvataan usein tylpäksi. Siihen voi liittyä pahoinvointia, ärtymystä ja univaikeuksia. Särky poikkeaa usein alkuperäisestä, hoitoa vaatineesta päänsärystä. Terveyden asiantuntijoiden mukaan kuka tahansa, joka käyttää tavallisia tulehduskipulääkkeitä useammin kuin kolmena päivänä viikossa pitempään kuin kolmen kuukauden ajan yhtäjaksoisesti, voi joutua särkylääkepäänsäryn uhriksi.

Miten katkaista kierre tai ehkäistä se? Tässä muutama täsmäneuvo:

1. Yritä ehkäistä perussairauttasi. Jos kärsit migreenistä, pyri pitämään se hoitotasapainossa migreeninestolääkkein, jolloin kohtaukset vähenevät ja samoin särkylääkkeiden käyttö.

2. Käytä vuoron perään eri särkylääkeryhmiä. Riski saada särkylääkepäänsärky vähenee, koska lääkkeillä on eri vaikutusmekanismit. Parasetamolia ja asetyylisalisyylihappoa sekä ibuprofeenia ei kuitenkaan tule ottaa sekaisin kerralla.

3. Ota särkylääkettä vain tarpeeseen, juuri oireiden alettua. Älä koskaan ”varmuuden vuoksi”.

4. Katkaise kierre väkipakolla. Tämä on väkivaltainen mutta toimiva neuvo. Vieroitusoireet voivat tosin kestää kaksikin viikkoa. Vieroituskuurin aikana runsas kofeiinittoman nesteen käyttö on tarpeen.

Lähde: Health.com, Terveyskirjasto, sivuston omalääkäri