Mia Helen Pulkkisen, 47, vasempaan rintaan tuli tammikuussa kyhmy. Se oli syöpä. Myös Mian Hannu-aviomiehellä todettiin syöpä. He avioituivat vastikään osoituksena rakkaudesta toisiaan kohtaan.

-En reagoinut kyhmyyn heti, koska aiemmassa mammografiassa minulta löydettiin useampi kysta vasemmasta rinnasta, ja ajattelin asian kuuluvan siihen, Mia kertoo.

-Sitten kyhmy alkoi suurentua, siihen tuli sellaista punoitusta sekä kihelmöintiä. Terveyskeskuslääkäri passitti 16.3.2020 mammografiaan ja ultraan kiireellisenä.

Pesäke löytyi ja paksuneulanäyte otettiin samantien. Myöhemmin löytyi pienempi kasvain rinnan alla.

Mitä ajattelit ihan ensimmäisenä, kun kuulit syövästä?

-Paksuneulanäytteen jälkeen elin hyvässä toivossa, että kyseessä olisi jotain muuta kuin syöpäkasvainta. Huhtikuun alussa terveyskeskuslääkäri soitti ja kertoi että näytteissä on löydetty syöpäkasvain. Lääkäri oli hyvin asiallinen ja kertoi tulevista tutkimuksista ja mitä tulee tapahtumaan. Siitä eteenpäin jonkinlaisessa shokkitilassa mentiin sitten hetken aikaa.

Mialle tehtiin niin kutsuttu rinnan säästöleikkaus, eli koko rintaa ei poistettu. Hoitosuunitelmaan kuuluvat myös sytostaattihoidot sekä sädetys.

Hän kertoo olevansa mukana testiryhmässä. Siinä testataan lääkettä, jota on aiemmin annettu uusiutuneen rintasyövän potilaille.

Kun ensimmäiset haivenet irtosivat sytostaattihoidon vuoksi päästä, Mia ajoi loputkin pois. Peruukki- ja huiviostokset odottivat. Sytot ovat aiheuttaneet alkuun hieman pahoinvointia, voimattomuutta ja lihassärkyä.

Rintakirurgia ei ole Miaa vaivannut

-Menen sillä asenteella että vaikka rinnasta puolet puuttuu on kasvaimet saatu poistettua. Leikkaus meni hyvin ja haavat parantuivat nopeasti ilman mitään komplikaatioita, Mia sanoo.

Myöhemmin, sädetyksen jälkeen, on luvassa korjausleikkaus, jolloin tervettä rintaa pienennetään ja leikattuun tehdään nänni, joka leikkauksessa katosi.

Mian Hannu-mies tunnetaan 90-luvun superyhtyeestä Hausmyllystä, jonka kantavana voimana eli Enzona hän on keikkaillut edelleen. Myös Enzolla, 58, todettiin syöpäkasvain keuhkoissa. Molempia hoidetaan.

Ensin kasvain todettiin miehellä, sitten Mialla.

-Olihan se meikäläisen syöpä miehelle aikamoinen shokki. Kuukausi aiemmin oltiin saatu tieto hänen keuhkoputken syövästään ja sen asian ja surun kanssa painiskeltiin, sitten siihen tämä uutinen. Yhdessä nämä ollaan päätetty selättää, toinen toistamme tukien.

-Niillä suksilla hiihdetään mitkä on annettu, Hannu toteaa.

Pariskunta meni hiljattain naimisiin osoituksena rakkaudesta toisiaan kohtaan. He ovat olleet muutaman vuoden yhdessä ja tehneet yhteisiä töitäkin.

-Meillä on yhteinen tavoite: selvitä näistä haasteista yhdessä, ja periksi ei anneta. Aviopuolison kohdalla tilanne on heikompi, koska hänen kasvaintaan ei voida leikata sijaintinsa vuoksi, Mia sanoo.

Huumori kuuluu vahvasti parin elämään, välillä vähän rankempanakin.

Mia sanoo, että kyllä kuolemakin on mielessä ollut.

-Mutta kun en ole aikonut periksi antaa tässä syöpätaistelussa. Sairauden myötä on alkanut arvostaa toisenlaisia asioita, niitä pieniä arjen hetkiä yhdessä perheen kanssa. Tulee uusia näkökulmia asioihin, kaikki ei olekaan niin selvää. Joku päivä sulle voidaan sanoa et hepskukkuu sulla on syöpä. Siksi jokaisesta hetkestä ja päivästä pitää nauttia, viettää aikaa perheen kanssa, nauttia luonnosta, rakastaa. Nämä syövät ovat nyt osa meidän elämää, niitten kanssa on opittava elämään.

Mitä sanoisit rintasyövän saavalle naiselle?

-Olen ehkä tässä tilanteessa huono antamaan neuvoja tai muutakaan, kun itsellä hoitopolku vasta alussa. Liityin Facebookissa vertaistukiryhmään nimeltään Rinnakkain. Suosittelen kyseistä ryhmää, sieltä olen saanut paljon vinkkejä, tietoa ja tietenkin on ollut hieno lukea rintasyöpään sairastuneiden kertomuksia selviytymisestä ja siitä kuinka elämä jatkuu kaikesta huolimatta.

-Mieleenpainuvinta oli kun ystävä joka sairasti myös rintasyövän sanoi, että ole armollinen itsellesi, anna itsellesi aikaa.