Osteoporoosia kutsutaan usein ”hiljaiseksi sairaudeksi”, koska luukato tapahtuu vähitellen ilman näkyviä merkkejä tai oireita. Lopulta luustosta voi kehkeytyä niin heikko ja hauras, että pienikin putoaminen tai kaatuminen seisomakorkeudelta, kolautus tai äkillinen liike voi aiheuttaa luun murtuman.

Tässä kuitenkin kolme mahdollista hälytysmerkkiä, joiden perusteella olisi hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa – varsinkin jos olet yli 50-vuotias.

1. Etukumara asento tai pituuden menetys

Selän etukumara asento voi johtua selkärangassa olevista useista osteoporoottisista murtumista, jotka muuttavat selän normaalia asentoa. Koska selkärangassa olevat nikamat romahtavat, selkä voi alkaa kumartua eteenpäin. Tämä voi kehittyä vähitellen kenenkään kiinnittämättä asiaan erityistä huomiota.

Toisinaan selkänikamien luut heikentyvät ja romahtavat suoraan alaspäin niin, että pituuden menetys voi olla ainoa osteoporoottisten murtumien merkki, eikä etukumaruutta ilmene. Jos olet menettänyt yli viisi senttiä aikuisiän pituudestasi, se voi olla merkki osteoporoosista.

Nikamamurtumien alidiagnostisointi on maailmanlaajuinen ongelma: vain yksi kolmasosa nikamamurtumista havaitaan lääkärin toimesta. Koska yksi nikamamurtuma johtaa hyvin tavallisesti uusiin murtumiin, hoitamaton osteoporoosi voi aiheuttaa potilaille monien kivuliaiden ja elämänlaatua heikentävien murtumien sarjan.

2. Äkillinen selkäkipu ilman selvää syytä

Osteoporoosia sairastaville ihmisille nikamamurtumia voi tulla tavallisissa arjen askareissa – vaikkapa vain kumartuessa sitomaan kengännauhoja. Jokainen aikuinen, jolle tulee äkillinen, voimakas selkäkipu ilman havaittavaa tai ilmeistä syytä, tulisi tutkia tarkemmin. Kyseessä voi olla nikamamurtuma ja osteoporoosi. Joissain tilanteissa kipu voi olla niin kova, että potilas ei pysty liikkumaan. Aina kuitenkaan osteoporoottinen nikamamurtuma ei aiheuta voimakasta kipua.

Usein osteoporoosia sairastavat potilaat ovat raportoineet, että lääkäri on antanut heille pelkästään kipulääkkeitä tutkimatta, olisiko selkäkivun syynä mahdollisesti osteoporoosi.

Jos sinulla on ollut selittämätön selkäkipu, olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa mahdollisuudesta tutkituttaa luuston kunto.

3. Tavallisessa arjen tilanteessa tullut luunmurtuma

Jos olet yli 50-vuotias ja olet saanut murtuman aivan tavallisessa kompastumisessa tai äkillisen liikkeen aiheuttamana, se on merkki heikoista luista. Tällöin on tärkeää arvioida luuston kunto ja saada tarvittaessa hoitoa osteoporoosiin.

Ensimmäisen murtuman pitää jäädä viimeiseksi: pyydä lääkäriä selvittämään osteoporoosin mahdollisuus ja sitoudu sen jälkeen osteoporoosin hoitoon, mikäli se todetaan.