Pääkipu, aivastelu, köhä, kuume – nämä tutut oireet kertovat flunssaviruksen tekevän tuloaan. Työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni vinkkaa tehokkaimmat keinot flunssan taltuttamiseksi ja neuvoo, milloin on sopiva hetki palata työpaikalle taudin saatuaan.

Tällä hetkellä Suomessa on liikkeellä useita eri viruksia, jotka aiheuttavat flunssaoireita. Myös influenssaepidemian kynnys on THL:n mukaan nyt ylitetty, ja virusta on selkeästi liikkeellä. Tartuttavimmillaan taudit ovat joko oireiden alkuvaiheessa tai jopa ennen niitä.

– Kuume on todennäköinen merkki siitä, että tauti on tartuttava, mutta perusflunssassa sekin kestää yleensä vain muutaman päivän. Parin päivän sisään tartuttavuus tyypillisesti laskee merkittävästi ja muutkin oireet lievittyvät, Terveystalon Vänni toteaa.

– Valtaosa flunssista voidaan hoitaa kotona. Voimakkaissa oireissa lepo on paikallaan, mutta töihin voi palata sitä mukaa kun on kuumeeton ja oireet alkaneet lievittyä, Vänni neuvoo.

Millä keinoilla flunssa taltutetaan?

Flunssalta ei voi suojautua rokotteella, kuten influenssalta, mutta onneksi jotain on silti tehtävissä. Työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni suosii seuraavia keinoja flunssan yllättäessä.

Jopa 50 prosentin alennus merkkiastioista ja -tuotteista. Luotettavaan Cervera-verkkokauppaan tästä linkistä

1. Lepo ja nesteytys
Jos flunssa pääsee iskemään, tärkeintä on levätä ja huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Riittävä juominen auttaa tukkoisuuteen tekemällä limasta ohuempaa ja pitää kehon nesteytettynä myös kuumeessa. Vältä raskasta fyysistä rasitusta, kunnes oireet lievittyvät ja olet kuumeeton.

2. Tulehduskipulääkkeet, parasetamoli ja nenäsuihkeet
Tarvittaessa flunssaoireita, kuten kuumeista oloa tai lihaskipuja, voi lievittää tulehduskipulääkkeillä ja parasetamolilla. Tukkoisen nenän avaamiseen voi käyttää suihkeita, kunhan muistaa ettei mitään valmistetta tule käyttää kovin pitkiä aikoja. 

3. Nenäkannu
Nenän huuhtelu nenäkannulla helpottaa tukkoista oloa, vaikka se ei auta selättämään itse virusta. Nenähuuhtelulla voi ylläpitää nenän limakalvojen hyvinvointia ja edistää liman poistumista nenäonteloista. Nenäkannun käyttö saattaa myös ennaltaehkäistä flunssan jälkitautien, kuten poskiontelontulehduksen syntymistä.

Jopa 50 prosentin alennus merkkiastioista ja -tuotteista. Luotettavaan Cervera-verkkokauppaan tästä linkistä

4. Hunaja
Hunaja on yksi luonnon ihmeaineista, joka on laajalti käytössä terveydenhuollossa. Flunssaoireista hunaja tehoaa parhaiten yskään ja tekee tutkimusten mukaan myös muista flunssan oireista miedompia.

5. Sinkki
Tutkimusten mukaan sinkistä voi olla hyötyä flunssan ehkäisyssä. Sinkki saattaa myös hieman lyhentää flunssaoireiden kestoa, jos sen nauttiminen aloitetaan heti oireiden ilmaantuessa. Päiväannoksen tulisi olla vähintään 75 mg suun limakalvoilta imeytyvää sinkkiasetaattia, jotta siitä olisi hyötyä.

6. C-vitamiini
C-vitamiini saattaa ehkäistä flunssaa, mutta määrien tulisi olla varsin suuria, useampi tuhat milligrammaa päivässä. Näyttö on kuitenkin heikompaa kuin sinkin kohdalla.