Yli 20 kiloa laihduttanut mallimamma, bloggaaja ja viihteen monitoiminainen Tuija Järvinen tietää miten laihduttaa. Mutta se onkin vaikeampaa, kuinka säilyttää saavutetut tulokset. Nyt Tuija kertoo oman tarinansa.

…..

Omalla kohdallani puhun laihduttamisen sijaan mieluummin kokonaisvaltaisesta elämäntapamuutoksesta. Laihduttaminen sanana viittaa mielestäni erilaisiin dieetteihin ja niiden noudattamiseen. Niiden avulla pyritään usein laihduttamaan tietyn ajan kuluessa. Usein nämä pikadieetit aiheuttavat vain painon vaarallisen jojoiluilmiön.

Paino laskee dieetin aikana, mutta kun lopetat sen, siitä seuraa taas lihominen. Tästä syystä johtuen en suosittele dieettilaihduttamista vaan kokonaisvaltaista ja pysyvää elämäntapamuutosta. Se tarkoittaa sitä, että kuntoilet säännöllisesti ja sinulla on terveellinen ruokavalio sekä ruokarytmi.

Itse aikoinani aloitin laihduttamisen personal trainerin laatiman yksilöidyn kuntosaliohjelman ja ruokavalion avulla. Näillä eväillä pääsee hyvään alkuun, tuloksia syntyy ja ne ovat pysyviä, kun vain noudatat ohjelmia.
Millä keinoilla sitten pidät itsesi edelleen saavuttamassasi kunnossa? Annan ohessa sinulle kymmenen neuvoa, pitää paino kurissa ja kunto kohdillaan.

Keinoja:

1) Pidä ateriarytmi. Syö 3 – 4 tunnin välein, 5 ateriaa päivässä (aamiainen, lounas sekä päivällinen + pari välipalaa).

2) Jos nälän astetta mitataan välillä 0-5, syö max 3-asteeseen, ei ikinä ähkyksi.

3) Liiku vähintään 3 krt/viikko, tunti kerrallaan. Muista hyötyliikunta arjessa.

4) Vältä stressiä. Stressi lihottaa.

5) Nuku vähintään 7-8 tuntia yössä.

6) Vältä light-tuotteita, koska niitä sitten käyttää liikaa ja näin saadaan jopa enemmän kaloreita kuin tavallisista tuotteista.

7) Vältä alkoholia.

8) Vältä sokeria, vaaleita jauhoja, makeisia.

9) Vältä perunaa, vaaleata riisiä sekä vaaleata pastaa. Käytä täysjyvätuotteita.

10) Älä pidä isoksi käyneitä vaatteita vaan anna ne kierrätykseen. Niissä voi vaivihkaa päästä lihomaan.

Tässäpä muutamia hyväksi kokemiani neuvoja. Toivon, että neuvoistani on sinulle hyötyä. Jotta elämä ei muodostuisi liiian kontrolloiduksi ja ikäväksi, voit toki halutessasi pitää yhden pienen herkuttelupäivän viikossa. Minä tosin aloitin ”herkkupäiväilyn” vasta kun olin saavuttanut kunnolla tuloksia. Itsekuria pitää siis olla ettei repsahda entiseen.

Terveys on niin kallisarvoinen asia, että sitä kannattaa vaalia ja ylläpitää ajoissa! Terveyden kun menettää, sitä onkin sitten vaikeampaa saada enää entiselleen takaisin.

Kuva Jari Tolvanen, Studio Elite