Hyttyset ovat täällä jälleen. Ja voimallisesti ovatkin.

Joillekin pistot ja puremat aiheuttavat suorastaan allergisia reaktioita ja paukamia, mutta meille peruskesänaisille ja -miehille ainakin turhaa kutinaa, joka ärsyttää.

Mitä kutinalle voisi tehdä? Keräsimme yhteen kahdeksan kotikonstia kutinan pois lähdettämiseksi. Jos sinä tiedät konsteja lisää, kommentoi joko tämän jutun kommenttiosiossa tai Facebook-sivullamme.

KÄSIDESI Jotkut kertovat saaneensa apua käsidesin hieromisesta puremakohtaan. Tämä kuitenkin neuvotaan tekemään välittömästi itikanpuraisun jälkeen. Ainahan puraisua ei huomaa.

KORTISONI Hydrokortisonivoide on varmahko keino hillitä kutinaa. Sitä saa käsikauppalääkkeensä apteekista, ja sitä sivellään pistokohtaan jopa useamman kerran päivässä.

SYLKI Pistokohtaa vanha kansa kostutteli omalla syljellä.

SIEDÄTYS Anna itikoiden pistää niin paljon kuin sielu sietää. Loppukesästä ei kutia mikään paikka, koska siedätyt pistoille.

PIHARATAMO Ehkä tunnetuin luonnonkikka. Ota piharatamon lehti ja muserra se kädessäsi. Hiero sillä pistokohtaan. Voit myös teipata lehden kiinni pistokohtaan. Piharatamossa on bakteereja tappavaa aukubosidi-glykosidia.

MUUT KASVIKIKAT Siankärsämöllä on kipua lievittävä vaikutus. Luonnonyritti saattaa tosin auringonpaahteessa aiheuttaa iho-oireita. Laventeli on hyvä kutinayritti, mutta myös mintun, salvian tai sitruunamelissan lehdellä on suotuisia ja ihoa rauhoittavia vaikutuksia.

ANTIHISTAMIINI Syö käsikauppalääkettä jo ennaltaehkäisevästi.

AURINGONHATTU-UUTE Toimivaa lievitystä kutinaan tästäkin.