Tangokuningas avautuu mielenterveysongelmastaan Hymyssä: ”Lattia menee vinoon ja ihmiset tulevat kasvoille”

0

Paniikkihäiriö on ahdistuneisuushäiriön muoto, jossa henkilö kärsii toistuvista, vaikeista ahdistuskohtauksista. Nämä paniikkikohtaukset alkavat äkillisesti ja kestävät muutamasta minuutista enimmillään puoleen tuntiin.

Paniikkikohtauksen oireita ovat äkillisesti alkava epämiellyttävä tai pelottava olotila, johon liittyy usein sydämentykytystä, tukehtumisen tunnetta tai hyperventilointia, rintakipua, hikoilua tai vilunväristyksiä, vapinaa, suun kuivumista, sekä puutumisen tunnetta tai pistelyä. Huimaus ja ”epätodellinen olo” ovat myös paniikkikohtaukselle tyypillisiä oireita, samoin kuin kuolemanpelko ja pelko itsehallinnan menettämisestä.

Nyt omasta paniikihäiriöstään on avautunut Hymy-lehdessä muutaman vuoden takainen tangokuningas Aki Samuli.

Hän kertoo, että hänellä kohtaukset alkoivat aivan yllättäen, usein suurissa ja valoisissa tiloissa, vaikkapa marketeissa. Yhtäkkiä hänestä tuntui, että lattia menee vinoon, ja ihmiset tulivat ”kasvoille”. Kohtaukset alkavat oudolla tunteella nilkoissa, joka etenee ylöspäin.

–Luulin kuolevani. Ajattelin, että saan sydänkohtauksen. Kun kohtaukset pahenivat, hakeuduin lääkäriin ja kysyin, olenko tulossa hulluksi. En halunnut uskoa, kun lääkäri sanoi minun kärsivän paniikkihäiriöstä. Minähän olen luonteeltani todella sosiaalinen! Lopulta suostuin pitkin hampain ottamaan väliaikaisen estolääkityksen, Aki muistelee Hymyssä.

Hän kertoo lehdelle, että pahin hetki oli vuonna 2015 Tangomarkkinoiden finaalin kenraaliharjoituksissa. Ollessaan lavalla valtava sali pimeni Akin silmissä, vaikka häneen kohdistettiin kirkkaat valot. Hän ei saanut sanaakaan ulos suustaan.

Aki kertoo Hymyssä, että hän oli lopettaa leikin sikseen, mutta tangoväki esti sen.

Tangokuningas ja laulaja toteaa, että nykyisin hän osaa jo ennalta ehkäistä paniikkikohtaukset. Hän kertoo välittömästi muille, että nyt kohtaus taitaa olla tuloillaan.

-Sitten, kun minulle sanotaan, että eikä tule, niin kohtaus tosiaan menee ohi, Aki sanoo Hymyssä.

Jaa

Kommentoi