Hiukset ovat monelle meistä hyvin tärkeä juttu. Niinpä niiden huono vointi voi aiheuttaa harmin tunteita. Tässä 9 faktaa hiusmaailmasta.

Hiustenlähdön taustalla on aina useita tekijöitä. Siksi yksi pilleri, hoitoneste, hoito tai ravintolisä (sinkki, biotiini jne.) ei tilannetta yksinään korjaa.

Hiusten kasvualustana on koko keho. Hiukset tarvitsevat ravintoa ja sitä ne saavat kehosta päivittäin. Hiuksiin ei tule verisuonia, joten tarvitaan talia ravinnon välitykseen – talia ei saa siis syväpuhdistaa pois. Uusia hiuksia syntyy 50-100 joka päivä, joten hiustenlähdön voi korjata missä iässä tahansa. Aina tarvitaan mikroskooppia asioiden selvittämiseksi.

Hiukset on kehon hyvinvoinnin tehokas mittari. Hiukset reagoivat herkästi ja nopeasti kehon häiriötekijöihin ja puutostiloihin.

Hiuksen juuri on ollut lääketieteessä tutkimaton alue. Hiusjuuren kasvualueelta ei tulisi ottaa tutkimuskoepalaa, koska siihen ei koskaan enää kasvaisi hiuksia. Hiusjuurta voidaan kuitenkin tutkia lääketieteellisellä mikroskoopilla. Lääkärit eivät sitä tee. Hiustenlähtö, pälvikaljuus ja kaljuuntuminen eivät ole ihotauteja. Asiassa voi kääntyä Suomessa vaikkapa HiusAkatemian puoleen.

Ihminen on yksilö. Ihmiset ovat erilaisia, eikä kaikilla ole samoja hiustenlähtöön vaikuttavia haittatekijöitä. Jokaiselle laaditaan tutkimuksen pohjalta henkilökohtaiset hoito-ohjeet. Yleisohjetta ei ole, perusohjeita kyllä.

Perusasiat kuntoon. Ravinto, liikunta, lepo. Kaikki hiusten kuntoon vaikuttavat tekijät on otettava huomioon, kun hiuksia lähdetään palauttamaan. Pelkästään shampoolla ja yhdellä pillerillä ei voi korjata hiustenlähtöä.

Kehon tasapainoa tavoitellaan. Riittävät tiedot taustatekijöistä ovat tärkeitä: elintavat, perinnöllisyys, sairaudet, lääkkeet, ruokatottumukset, stressitekijät ja yliherkkyydet. Hiustutkijan ja hiushoitajan koulutuksessa on perehdytty esimerkiksi laboratoriotulosten tulkintaan.

Hiuspohjan tulehdukset yleistyneet. Lievät ja vakavat hiuspohjan tulehdukset ovat lisääntyneet merkittävästi.

Nykyajan ongelmat. Hiuksia rasittavat nykyisin ympäristömyrkyt, tehoviljely, keinolannoitteet, torjunta-, säilöntä- ja lisäaineet. Ravinnossa olevat puutteet ja haitalliset aineet lisäävät haasteita. Erilaiset allergiat, suolisto-ongelmat, hilseet sekä ihon ja hiuspohjan kutinat ovat lisääntyneet merkittävästi. Ne näkyvät hiusten kunnon heikentymisenä ja hiustenlähtönä.

Lähteenä hiustutkija, luonnontieteiden kandidaatti Annikki Hagros-Koski