Lomakausi on kukkeimmillaan, mutta lomatunnelma ei aina tule itsestään.
Rentoutumista lomalla estää useimmiten hoitamattomat tehtävät (49 %), työasiat (31 %) ja velvollisuudentunne (23 %).
Tulos käy ilmi Mehiläisen asiakasraadille tehdystä kyselystä, johon vastasi 738 Mehiläisen asiakasta. Työterveyspsykologi Sari Valavuoren mukaan moni on jäänyt lomalle alipalautuneena, jolloin loma menee latautumisen sijaan palautumiseen.
Lomalainen haaveilee, että viimeisen työpäivän päätteeksi työasiat kaikkoavat mielestä ja rentous ja rauha laskeutuvat. Näin ei kuitenkaan aina ole: Mehiläisen tuoreesta Asiakasraadille tehdystä kyselystä käy ilmi, että vastaajista 18 prosentilla lomatunnelmaan pääseminen vie vähintään viikon, mutta osalle (3 %) edes koko loma-aika ei riitä rentoutumiseen.
– Liian moni lähtee lomalle täydestä vauhdista. Silloin mieli ja keho ovat kriisissä: mitä tässä nyt tehdään? Ihmisen mieli toimii kuin kuminauha. Nauhan ollessa äärimmilleen venytettynä ja kiristyksen äkillisesti lauetessa usein räpsähtää. Tämä voi näkyä loman alkaessa myös fyysisenä oireiluna kuten alkavana flunssana tai vaikka migreeninä, kuvailee Mehiläisen työterveyspsykologi Sari Valavuori.
Valavuoren mukaan rentoutuminen lomalla on entistä vaikeampaa ja sitä joudutaan ennakoimaan ja varmistelemaan. Yhä useampi jääkin lomalle arjesta alipalautuneena.
– Loman ei kuuluisi olla palautumista vaan latautumista tulevaan. Tällaisessa tilanteessa loma ei tee tehtäväänsä, Valavuori huomauttaa.
Velvollisuudentunne vaivaa lomallakin
Moni asia vaikeuttaa rentoutumista loman aikana. Kyselyyn vastanneista jopa 23 prosenttia on sitä mieltä, että rentoutumista lomalla estää velvollisuudentunne siitä, että lomalla tulisi tehdä jotain kehittävää. Myös hoitamattomat tehtävät (49 %) sekä työasiat (31 %) painavat mieltä.
– Tekemisen rytmi voi jäädä monella päälle loman alkaessa. Lomakauden alussa mediat täyttyvät erilaisista vinkeistä, miten päästä lomatunnelmaan. Näitä ohjeistuksia voi verrata laihdutusvinkkeihin: ihmiset eivät oikeasti tarvitse niitä, mutta ne antavat peilauspintaa omille tarpeille. Usein ne vinkit, jotka meihin iskevät, ovat niitä asioita, joita meillä ei arjessa ole. Olisikin tärkeä pureutua juurisyihin suorittamisen sijaan.
– Kivastakin lomatekemisestä huolimatta kalenterin täyteen ahtaminen voi johtaa siihen, että töihin palatessa päivitellään, miten paljon kivoja juttuja oli, mutta kylläpä väsyttää, Valavuori sanoo.
Ei maailmaa valmiiksi ennen lomaa
Mehiläisen asiakaskyselyn vastaajista jopa 47 prosenttia on sitä mieltä, että lomatunnelmaan pääsemistä edistäisi se, jos ennen lomaa ei tarvitsisi ”saada maailmaa valmiiksi” tai se, että vältettäisiin viime hetken kiireisiä työtehtäviä ennen loman alkua. Valavuoren mukaan yksilön vastuun lisäksi myös työnantajalla on tässä merkittävä rooli.
– On tärkeää, että esihenkilön ja työntekijän vuorovaikutus ei ole vain kehityskeskusteluiden varassa, vaan esimerkiksi hyvissä ajoin ennen lomaa olisi tarpeen käydä läpi se, missä vaiheessa ollaan ja missä työnantaja voi olla apuna.
– Vaikka itseohjautuvuutta korostetaan yhä enenevissä määrin, usein vastuun jakaminen ja työtilanteen selkiyttäminen antaa henkisen luvan höllätä. Usein työntekijät kokevat arvostavana, kun yhdessä pohditaan miten työntekijä voi laskeutua lomalle rauhallisemmin, Valavuori sanoo.
Työterveyspsykologin 3 vinkkiä:
- Pysähdy miettimään, mitä itse haluat lomalta ja mikä sinua palauttaa. Anna ajatukselle aikaa ja tarkastele missä näet itsesi: riippukeinussa vai juoksulenkillä? Nimeä yhdestä kahteen asiaa, jotka ovat sinulle tärkeitä palautumisen kannalta ja pidä niistä kiinni.
- Mieti, keitä yrität lomasuunnitelmillasi miellyttää ja miksi. Ovatko tarpeet sisältä kumpuavia vai ulkoisista paineista johdettuja. Jos vietät lomaa esimerkiksi perheen tai kumppanisi kanssa, keskustelkaa etukäteen siitä, mitä jokainen toivoo lomalta. Pitäkää huoli siitä, että jokaiselta huomioidaan vähintään yksi toive niin, ettei kukaan tipahda suunnitelmista pois tai uhraudu muiden puolesta.
- Rauhoita lomalle jääminen ja paluu, jos mahdollista. Ajoita loma-aikasi niin, että aloitat loman puolessa välissä viikkoa ja palaa samaan tapaan takaisin töihin. Tämä keventää sekä loman alkua että paluuviikkoa. Jos mahdollista, laita myös automaattinen poissaoloviesti sähköpostiin jo paria päivää ennen kun jäät lomalle ja venytä sitä päivällä kun palaat töihin.
Kysely toteutettiin Mehiläisen asiakkaille suunnatussa Asiakasraati-verkkoyhteisössä ajalla 24.5.-10.6.2022. Internetkyselyyn vastasi 738 työelämässä olevaa henkilöä.