Tuore tutkimus vahvistaa, että aivoinfarktipotilaan toipumiselle ratkaisevinta on nopea pääsy liuotushoitoon – paras tulos saavutetaan, jos hoito saadaan aloitettua tunnin sisällä infarktista.

Meta-analyysi, joka kattoi 79 000 potilaan tiedot, osoittaa, että varhaisessa vaiheessa hoidetut toipuvat 40 prosenttia todennäköisemmin lähes entiselleen verrattuna myöhemmin hoidettuihin. Eroja potilaiden kuolleisuudessa tai aivoverenvuotojen määrässä ei havaittu.

Jokainen tunnin viivästys hoidon aloituksessa kasvattaa riskiä kuolla tai menettää kyky pärjätä itsenäisesti sairaalahoidon jälkeen. Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.

Aivoinfarkti iskee usein varoittamatta, ja potilaan tunnistaminen voi jäädä sivullisten vastuulle. Epäiltäessä aivoinfarktia tulee pyytää henkilöä nostamaan kädet, hymyilemään ja toistamaan joku yksinkertainen lause. Jos näissä ilmenee ongelmia, tulee soittaa välittömästi hätänumeroon 112.

Kumpi?

Aivohalvaus on yhteisnimitys aivoinfarktista tai aivoverenvuodosta johtuvalle alkavalle aivojen vauriolle.

Aivoinfarkti on sairaus, jossa osa aivokudoksesta jää ilman happea ja kuolee. Syynä on aivovaltimoiden tukkeutuminen. Aivoverenvuoto taas tarkoittaa veren vuotamista aivokudokseen tai johonkin muuhun kallonsisäiseen tilaan.

Aivoinfarktiin sairastuu vuosittain noin 18 000 ja aivoverenvuodon saa noin 1 800 suomalaista. Tämä vastaa noin 55:tä henkilöä päivässä. Aivohalvaus on kolmanneksi yleisin kuolinsyy Suomessa.