Eduskunta hyväksyi paljon puhutun hoitajien potilasturvallisuus- eli pakkotyölain eilen. Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ja Super löivät välittömästi kovat piippuun: Turkuun sairaalan pihalle ilmestyi niin kutsuttu ”irtisanoutumisbussi”, jossa tarjotaan rahaa irtisanoutuville hoitajille.

Eilen nuijittu laki tarkoittaa, että hoitajia voi määrätä töihin lakon aikana. Hoitajille voisi tulla työmääräys, jos potilaat joutuvat lakon vuoksi hengenvaaraan tai heidän terveytensä vaarantuu vakavasti.

– Olen surullinen, vihainen ja pettynyt. Tuntuu siltä, että valtiojohto ei nyt ymmärrä kaikkia seurauksia. Hoitajat eivät unohda. Osa heistä on jo äänestänyt jaloillaan ja sitä kehitystä voi olla vaikea saada pysähtymään, vaikka hoitajia tyydyttävä palkkaratkaisu ennemmin tai myöhemmin syntyykin, sanoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tuoreeltaan järjestönsä sivuilla.

Sanoista tekoihin

Nyt Tehy ja Super ovat ovat siirtyneet aikeittensa mukaisesti kovempaan linjaan. Tehy tuonut esimerkiksi Ouluun ja Turkuun niin kutsuttuja ”irtisanoutumisbusseja” tai ”-asuntoautoja”.

-Tarjoamme henkilökunnalle mahdollisuutta tulla vähän rupattelemaan ja mahdollisesti käyttämään kynää ja paperiakin, TYKSin pääluottamusmies Jussi Rantanen sanoi Ylelle.

Tehy ja Super lupaavat maksaa irtisanoutuville hoitajille avustusta 100 euroa päivältä. Sitä maksetaan 45 kalenteripäivältä. Tehyn työtaistelu kohdistuu erikoissairaanhoitoon ja Superin kotihoitoon.