Heinänuha vaivaa myös tuhansia suomalaisia kesäisin. Nenä on tukossa, silmät kutisevat ja vuotavat kuin pieni Niagara. Tämä kaikki saattaa pilata kesäfiilikset tyystin ja kokonaan.
Onneksi on olemassa hyviä käsikauppalääkkeitä, joilla oireet voi karkottaa ja usein jopa kokonaan poistaa. Uudemman sukupolven lääkkeet eivät enää myöskään väsytä, kuten ammoisten lääkkeiden sivuoireena usein oli.
Joskus heinänuha koituu kuitenkin todella fataaliksi, jos sen hoitaminen pitkittyy tai hoitovaste ei ole hyvä. Britanniassa sosiaalisen median ilmiöksi on päätynyt seitsemänvuotias Jay-Jay Reid –niminen pika, jonka vanhemmat joutuivat lopulta soittamaan paikalle ambulanssin – pojan heinänuha kun oli äitynyt nopeasti kohtalokkaaksi.
Kun siitepölyhiukkanen saavuttaa limakalvon, sen proteiinit liukenevat elimistöön, jossa ne kohtaavat immuunijärjestelmän syöttösoluja. Tällöin syöttösolut aktivoituvat ja vapauttavat elimistöön suuret määrät histamiinia. Pahimmillaan verenpaine laskee niin rajusti että syntyy anafylaktinen sokki, johon ihminen voi jopa kuolla.
Allergiaa aiheuttavia heinäkasveja on ainakin 40 lajia. Heinäkasvit kukkivat eri aikoina kesäkuusta elokuun loppuun asti. Kuluva kuukausi on heinäallergiselle pahin aika.
Näin hoidat siitepölyallergiaa
Siitepölyallergiaa hoidetaan oireiden mukaan. Lievät ja vain vähän aikaa kestävät oireet saattavat mennä itsestään ohi. Jos oireita on päivittäin, oireisiin kannattaa ottaa lääkettä.
Lääke allergiaoireisiin on antihistamiinivalmiste. Apteekeissa on laaja valikoima antihistamiinivalmisteita, joita voi ostaa ilman lääkärin määräämää reseptiä. Apteekissa autetaan oikean lääkkeen valitsemisessa. Allergisen nuhan hoitoon on saatavilla myös kortisoninenäsuihkeita. Kortisoninenäsuihketta tulisi käyttää ainakin muutama viikko yhteen mittaan säännöllisesti.
Hyvänä lisähoitona on nenähuuhtelu. Nenästä huuhdotaan nenäkannulla epäpuhtaudet ja eritteet pois. Nenäkannua kannattaa käyttää ennen nenäsuihketta. Silmäoireisiin voi käyttää silmätippoja, jos antihistamiinilääkitys ei riitä.
Jos lääkkeet eivät auta tai jos oireisiin liittyy yskää ja hengenahdistusta, on syytä mennä lääkäriin. Lääkäri määrää oireisiin vahvempaa lääkettä. Tarvitset ehkä myös astmalääkettä ainakin siitepölykauden ajaksi.