Pistoshoitojen suosio lisääntyy koko ajan. Botuliini- ja hyaluronipistoksia käytettäessä korostuu myös tekijöiden eettinen vastuu. Mitä jos hoidettavaa ei juuri olisikaan tai asiakkaalla on täysin epärealistiset toiveet?

Milloin pistoshoitoja ei saa, vaikka haluaisikin? Kysyimme, ja vastuuhoitaja Susanna Hanhineva Medical Clinic Luxista, Helsingistä vastasi.

-Emme tee hoitoja, jos asiakas on alaikäinen. Edes vanhempien allekirjoittama suostumus ei kelpaa meille, sairaanhoitaja Susanna Hanhineva toteaa painokkaaksi aluksi.

Joskus klinikoille tulee myös henkilöitä, joilla voi olla epärealistisia toiveita tai odotuksia hoidoista ja niiden vaikutuksista. Silloin pistoshoitoja ei anneta.

-Tulee muistaa, että kyseessä on hoitoprosessi, jossa tuloksia joudutaan joskus odottamaan pidempään tai se, että aineen vaikutus on lyhytaikaista. Pienillä määrillä tulokset eivät ole välttämättä sellaisia, että merkittävää muutosta voidaan nopeasti saada aikaan. Isoja määriä harvemmin voi kerralla laittaa, Susanna Hanhineva toteaa.

Hän kertoo, ettei isoja määriä pistetä, eikä myöskään kannata pistää.

-Vaikka asiakas toivoisi isoja tuloksia esimerkiksi huultenmuotoilussa, emme pistä yli yhtä millilitraa kerrallaan. Kolme kertaa työurani aikana olen laittanut kaksi millilitraa kerrallaan ja ollut jälkeenpäin harmissani. Kudosten toipumisen kannalta se ei ole hyvä juttu. Vähän kerrallaan sen sijaan tuo hyvän lopputuloksen. Lisäähän saa, mutta pois ei voi ottaa, Hanhineva kuvaa.

Hän toteaa, ettei hän suostu pistoshoitoihin, jos asiakas ei hoidata oikeaa ongelmaa, vaan jotain muuta.

-Jos asiakkaan minäkuva on mielestäni vääristynyt ja emme näe samaa asiaa, ei ole viisasta aloittaa hoitoa lainkaan. Lisäksi tässä työssä on tärkeä se ”yhteinen sävel” eli asiakkaan ja hoitajan välinen luottamus.

Pistoshoitojen esteenä ovat myös erinäiset verikontaktin kautta siirtyvät sairaudet, esimerkiksi HIV. Kyseessä on Hanhinevan mukaan paitsi asiakkaan myös hoitajan turvallisuus. Myöskään erittäin allergisia ei hoideta.

Erittäin merkityksellistä on myös se, ettei raskaana olevia ja imettäviä äitejä hoideta, koska jos lapselle tulisi jotain ongelmaa, epäiltäisiin heti äidille tehtyjä hoitoja, ja pistäminen on sikiölle muutoinkin turha stressi.

Vastuuhoitaja Susanna Hanhineva Medical Clinic Luxista toteaa, että näitä arvoja noudatetaan hänen yrityksessään, mutta alalla tämä ei liene kuitenkaan aivan yleinen periaate.

-Terveydenhuoltoalan yksiköt noudattavat parhaiten näitä periaatteita, joskin alalla toimii tälläkin hetkellä toimijoita, joilla ei ole mitään tekemistä Suomen terveydenhuoltoalan koulutuksen kanssa eikä eettisten ja moraalisten arvojenkaan kanssa, hän lausuu.