AL: Tampereen vanhainkodeista löytyy runsaasti aliravittuja vanhuksia

2

Tuore tarkastuslautakunnan raportti kertoo, että 28 prosenttia Tampereen vanhainkodeissa asuvista senioreista on aliravittuja.

Asiaan vaikuttaa tarkastuslautakunnan huomioiden mukaan moni seikka, esimerkiksi se, että vanhainkodeissa asuvat ikäihmiset ovat entistä vanhempia, he voivat olla huonokuntoisiakin. Tietyt sairaudet myös heikentävät ruoan imeytymistä elimistöön. Tampereen kaupunki sanoo tiedostaneensa ongelman hyvin ja puuttuneensa asiaan pitkän ajan kuluessa. Asiasta kirjoittaa Aamulehti.

Kaupungin tarkastuslautakunta huomioi myös, että hedelmiä ei ollut tilattu vanhainkoteihin kahdeksaan kuukauteen aterioita toimittavalta palvelulta. Välipaloja voidaan tosin hankkia myös lähikaupoista.

-Tuottavuutta on pyritty lisäämään ateriakustannusten kasvua hillitsemällä. Voimian (palvelutarjoaja) tilaston mukaan esimerkiksi hedelmiä tai kasviksia ei ole tilattu suurimmalle osalle osastoista tarkasteltaessa kahden toimipisteen tilauksia kahdeksan kuukauden ajalta. Salaatti kuuluu ateriaan päivittäin aterian yhteydessä, mutta puuro‐ ja keittoaterian yhteydessä salaattia ei toimiteta. Asiakkaat ostavat hedelmiä myös itse, samoin omaiset. Jotkut vanhukset eivät myöskään kuntonsa vuoksi pysty syömään hedelmiä vaan valitsevat pullan, kerrottiin raportissa.

Tarkastuslautakunta summaa, että ikäihmisten vajaaravitsemus on lisääntynyt, mikä osaltaan lisää hoivan tarvetta ja aiheuttaa lisäkustannuksia. Asumispalveluissa onkin kiinnitettävä huomiota monipuoliseen ruokavalioon sekä siihen, että vanhus myös syö hänelle tarjotun ruuan.

Kaupunki kertoo laativansa jokaiselle asukkaalle yksilöllisen ravintosuunnitelman, ja apuna käytetään ravitsemusterapeuttia.

Jaa

2 kommenttia

 1. seurattuani aikoinaan äitini hoivaa…niin opin ja kauhistuin asioista sillä kukaan ei tuntenut mitään mielenkiintoa ruoan asetteluun ja siihen söikö asukas sitä ja ruoka kylmeni ja oli aina vaan edssä itse en olisi koskenut siihen. eli joku houkutin. nyt hoidan miestäni kotona sitten vuoden 2004 ja kun tuntuu ettei ruoka maistu kun oli ulkona niin kuuma jne niin apteekkimme ihanasti suositteli nutridrink protein juomaa ja tiesin että ainakin päivän oikeat proteiinit saatu.
  en luota enää mihinkään instanssiin kaikki pelleilyt työvuorolistojen kanssa ja ihmisetlukevat asioista mutta kaikki saajatkua aivan ennallaan ei mitään saman tien seis.
  nyt kuulin myös jumppakaverilta reippaalta naiselta että kun hän joutui äkkiä ambulanssilla sairaalaan jonkin mahdollisesti aivoperäisen jutun takia niin kun hän meni osastolle ja yhtä aikaa oli toinen saapuvapotilas niin hoitaja joka oli ulkomaalaistaustainen heitä vastaan minulla ei mitään mutta tämä kyseinen hoitaja pihuen minusta virolaisittain??? ei liioin mitään haukuttavaa viroaisista mutta tästä. joka kielsi heitä kahta puhumasta äänee kekskenään kun huoneessa huonokuntoisia siis eivät huutaneet vaan 2 saapuvaa jutusteli…sitten kyseinen uhkasi sanoen että jos ette ole kiltisti hän sitoo vuoteeseen ja sitten ughkasi jotain ja sanoi kattavansa kylmää vettä jne eli oli sitten ihan hiljainen sairas joka kauhisteli itä??? asiasta ei puhunut siellä enää mitään pelkäsi henkeään. eli nämä ihanuudet vaan saavat jatkua oli samoin äitini ollessa herttoniemen sairaalassa välillä ja välillä kotona. kukaan ei puutu.
  eli pyrin hoitamaan mieheni kotona.i

  • Wattefakk on

   Olipa sekava kommentti. Saisi ehkä paremmin selvää, jos olisi edes lauseet eroteltu toisistaan ja mielellään vielä oikeassa järjestyksessä.

Kommentoi