Syövän kanssa taistellut entinen vihreiden kolmen kauden kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Jyrki Kasvi, 57, on joutunut saattohoitoon. Hän kertoo asiasta Uuden Suomen Puheenvuoro -blogissaan.

-Virtsarakon syöpäni diagnosoitiin keväällä 2003. Sen jälkeen se on erilaisista hoidoista huolimatta vähitellen edennyt ja levinnyt uroteeliin eli virtsateiden limakalvoille. Vuosien kuluessa on muiden hoitojen lisäksi jouduttu poistamaan virtsarakko, perna ja molemmat munuaiset. Kotihemodialyysihoidon avulla olen pystynyt jatkamaan elämääni, kunnes maksaan ilmestyi etäpesäkkeitä, joihin edes tehokkaimmat käytössä olevat platinapohjaiset sytostaatit eivät ole tehonneet. Runsas viikko sitten hoidot lopetettiin, ja sain lähetteen saattohoitoon, Kasvi kertoo blogissaan.

Hän kirjoittaa, ettei EU:n lääkevirasto ole myöntänyt enfortumabi vedotiini-ejfv -nimiselle uudelle lääkkeelle myyntilupaa, ei nopeutetusti eikä normaalisti. Lakonisesti hän toteaa, että ”jotkut meistä kuolevat turhaan”.

-Koska myyntilupa puuttuu, kuolen ennusteen mukaan joskus alkukesästä, yhtenä tämän vuoden 340:sta suomalaisesta ja yli 40 000:sta eurooppalaisesta rakkosyövän uhrista.