Hoida itseäsi, tarkista tilanteesi.

Näin kannustaa tänä vuonna 60 vuotta täyttänyt Diabetesliitto paikallisyhdistyksineen ja yhteistyökumppaneineen. Tämän viikon maanantaina käynnistyi diabetesviikko, joka huipentuu Maailman diabetespäivään lauantaina 14.11.

-Diabetes on vaativa kumppani, mutta voi yllättäen tuoda elämään myös hyviä asioita. Näitä kokemuksia keräämme nyt alkaneella diabetesviikolla, kertoo projektipäällikkö Sari Koski Diabetesliiton Yksi elämä -hankkeista.

Diabetestyypit ovat monimuotoisia ja vaativia sairauksia, jotka syntyvät perintö- ja ympäristövaikutusten seurauksesta. Diabeteksen uuttera hoito vähentää kuitenkin lisäsairauksien riskiä.

-Jos milloin niin Maailman diabetespäivänä diabetesta sairastavalla on aihetta juhlaan, juhlia voitettuja hankaluuksia ja myös tuntea ylpeyttä kaikesta tekemästään työstä, omahoidosta ja vuosia kestäneestä, tähän päivään kantaneesta tasapainoilusta, sanoo Sari Koski.

Kosken toiveissa Maailman diabetespäivästä kuoriutuu täällä koti-Suomessakin diabetesviikko ja diabetesjuhla, jolloin diabetesta sairastava voi onnitella itseään pärjäämisestään hankalan kumppanin kanssa tai tästä huolimatta.

-Tyypin 2 diabetesta epäilevän kannattaa tehdä netissä tai terveysasemalla diabeteksen riskitesti. Määrätietoinen testaus onkin jo tuottanut tulosta, tietämättään sairastuneiden määrä on vähentynyt 200 000:sta 25 prosentilla. Toisaalta vielä 150 000 on edelleen vailla hoitoa.

Diabetesviikko näkyy muun muassa 200:n apteekin ja 50:n diabetesyhdistyksen järjestämissä tapahtumissa eri puolilla Suomea ja sosiaalisessa mediassa tunnuksilla #diabetesviikko ja #siniranne.