Hypnoterapeutti ja yleislääketieteen erikoislääkäri Anni Seiskari Tampereelta vastasi Terveyden Asialla -hyvinvointisivuston kysymyksiin hypnoosista.

Mihin ihmiset hakevat apua hypnoosista vastaanotollasi?

-Yleisimmät syyt ovat tupakoinnin lopettaminen, unihäiriöt ja muut erilaiset ja eriasteiset mielialaoireet.

Mitä hypnoosissa oikein tapahtuu?

-Hypnoosin mekanismia ei ole pystytty täysin selittämään ja määritelmästä on kovin eriäviä mielipiteitä. Asiakkailleni käytän kuvausta, jonka mukaan se on rauhoittumisen ja kevyen unen kaltainen keskittymisen tila. Siinä käydään mielikuvien ja metaforien avulla läpi asiakkaan tarpeiden mukaista ongelmaa kohti hänen toivomiaan realistisia tavoitteita.

Mihin hypnoosilla vaikutetaan?

-Siinä annetaan tilaa ja lisäkeinoja käsitellä haluttua aihetta luovalla alitajunnan voimavaroja hyödyntävällä tavalla. Varsinaisesti siinä ei ”vaikuteta” mihinkään.

Mikä on virallinen nimitys hypnoosipalveluille?

-Hypnoterapia-nimikettä käytetään, vaikka se ei ole virallinen tai suojattu nimike. Vastaanotot vaihtelelevat tekijästä toiseen. Omalla vastaanotollani haastattelen ja keskustelen asiakkaan kanssa ensin perusteellisesti siitä miksi hän on hakeutunut vastaanotolle. Käyn läpi mahdolliset ”vasta-aiheet” ja kerron, miten voin auttaa. Varsinainen hypnoosi on meditoinnin kaltainen puoli tuntia tai 45 minuuttia kestävä sessio, jossa on rauhoittumisvaihe, aiheen käsittelyvaihe ja herättelyvaihe.

Kuinka moni saa avun hypnoosista?

-Omalla vastaanotollani olen huomannut, että suurin osa saa juuri sen avun, mitä on lähtenyt hakemaan. Osa hyötyy tavalla, joka ei ollut ehkä alkuperäinen suunnitelma tai toive. Esimerkiksi tupakoitsija ei välttämättä lopeta, mutta itsetunto paranee ja hän pystyy näkemään itsensä lopettamassa myöhemmin. Joku taas ei hyödy lainkaan.

Kuinka pitkiä hoitojaksot ovat?

-Pääsääntöisesti asiakkaat käyvät 1-3 kertaa. Muutamat käyvät pitkiäkin jaksoja ikään kuin terapiassa, aihe ja tarve saattavat muuttua matkalla. Monesti riittää yhden kerran käynti, teen myös nauhoitteita kotiin kuunneltavaksi ja annan muita harjoitteita, jotka tukevat kohti tavoitetta.

Mitä hypnoosi maksaa?

-En ole tutustunut laajasti hinnastoihin, mutta puhuttaneen sadan euron tuntitaksasta.

Onko sillä eroa, mihin addiktioon tai ongelmaan hypnoosia käyttää?

-Kyllä on. Hypnoosilla on tutkitusti paras teho toiminnallisiin kiputiloihin ja ahdistustiloihin. Teho on hyvä myös unettomuuden hoidossa. Tupakoinnin lopettamisessa tieteellinen näyttö on heikohkoa, mutta omalla vastaanotollani olen ilokseni saanut todistaa toista.

Mihin apua haetaan eniten?

-Kyllä se on tupakoinnin lopettaminen.

Mistä hakea tietoa hypnoosista?

-Suosittelen Tieteellinen hypnoosi -sivustoa vierailukohteeksi. Kannattaa muistaa, että hypnotisoija- tai hypnoterapeutti -nimike ei ole suojattu ja sitä voi käyttää kuka tahansa ilman mitään koulutusta. Suosittelen, että jos haluaa käyttää hypnoosimenetelmää, hakeutuu menetelmän hallitsevan terveydenhuollon ammattilaisen luo.

Kysymyksiin vastasi yleislääketieteen erikoislääkäri ja hypnoterapeutti Anni Seiskari, anniseiskari.fi