Suomalaiset juovat yhä enemmän – mutta tuoko juominen nautintoa? Kirjassaan Selvin päin – löydä riippumattomuuden onni Annie Grace kirjoittaa omasta toipumisestaan vuosien tissuttelukierteestä. Ratkaisu ei ole moralistinen, vaan psykologinen.

Yhdysvaltalainen Annie Grace on kirjoittanut kaksi bestselleriä, jotka haastavat AA:n lähestymistavan alkoholismiin. Hänen mukaansa ajatus alkoholismista sairautena, joka koskettaa vain geneettisesti alttiita, peittää sen tosiasian, että alkoholi on voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine kenelle tahansa.

Lisäksi yhteisöt pitävät yllä myyttiä alkoholin positiivisista vaikutuksista. Gracen mukaan yhteisöllisesti vaalitut uskomukset alkoholista eivät perustu todellisuuteen.

 Näitä ovat uskomukset, kuten:

• Alkoholi tuottaa nautintoa.

• Alkoholi helpottaa oloa.

• Alkoholista on apua sosiaalisissa tilanteissa.

• Alkoholi tekee meistä hauskempia tai luovempia.

• Alkoholi lievittää stressiä tai ikävystymistä.

• Joidenkin voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta lopettaa

Kun ihminen tekee tietoisen päätöksen lopettaa juomisen tai vähentää sitä, tiedostamattomat halut pysyvät muuttumattomina. Ihmiselle muodostuu hänen aavistamattaan sisäinen ristiriita. Hän haluaa lopettaa juomisen tai rajoittaa sitä, mutta tahtoo siitä huolimatta ryyppyä ja kokee puutetta kieltäessään sen itseltään, Grace kirjoittaa.

-Pääsemällä käsiksi näihin tiedostamattomiin ajatusmalleihin voimme lopettaa turhan juomisen, Grace esittää. Kun ymmärrämme, miten haitallista ja turhaa juominen lopulta on, ei tarvitse lopettaa kokonaan. Riittää, että löytää riippumattoman asenteen.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Annie Grace on kasvanut Coloradossa. 26-vuotiaana hänestä oli tullut kansainvälisen yrityksen varapääjohtaja, ja 35-vuotiaana hän johti markkinointia suuryrityksessä vastuualueenaan 26 maata. Hän joi suuria määriä viiniä päivittäin ja selitti itselleen, että juominen auttoi jaksamaan stressiä. Myöhemmin hän on julkaissut kaksi kirjaa ja luennoi elämästä ilman alkoholiriippuvuutta.

Kirja ilmestyi viime kuussa.