Joka neljäs suomalainen kärsii kuorsauksesta. Hammaslääkärin räätälöimä suukoje voi korjata vaivan – ja palauttaa pariskunnat yhteiseen makuuhuoneeseen.

-Vastaanotolleni marssii jatkuvasti tuoreita aviopareja, jotka ovat lopen tympääntyneitä kumppaninsa kuorsaukseen. Jotkut ovat jopa päätyneet nukkumaan eri makuuhuoneissa, koska eivät kestä yöllistä meteliä, kertoo unen ja hengityksen häiriöihin perehtynyt erikoishammaslääkäri, erikoislääkäri Antti Pihakari Oral Hammaslääkäreiltä.

Kuorsaus on siis paitsi terveyttä, myös sosiaalista elämää kiusaava haitta. Jopa joka neljäs suomalainen kärsii kuorsauksesta.

-Tyypillisin kuorsaaja on ylipainoinen keski-ikäinen mies, mutta vaiva koskettaa myös naisia. Yli 50-vuotiailla kuorsaus on yhtä yleistä sukupuolesta riippumatta, Pihakari muistuttaa.

Syypäänä paksu kaula vai alkoholinkäyttö?

Ikä ja ylipaino altistavat kuorsaukselle, mutta vaivan taustalla voi olla muitakin vaikuttavia tekijöitä. Osalle näistä kuorsaaja itse ei mahda mitään: esimerkiksi lyhyt ja paksu kaula tai pieni ja taaksepäin vetäytyvä leuka lisäävät kuorsaamisen todennäköisyyttä. Myös tupakointi sekä alkoholin ja unilääkkeiden käyttö lisäävät kuorsaamista.

-Kuorsaaminen saattaa myös olla yksi oire vakavammasta unen häiriöstä, uniapneasta. Uniapnea tarkoittaa yöllisiä hengityskatkoksia ja niistä seuraavia havahtumisia. Toistuvasti keskeytyvä uni voi johtaa sydämen rytmin muutoksiin ja verenpaineen nousuun. Katkonaisesta unesta voi seurata myös muistihäiriöitä, päänsärkyä ja jopa masentuneisuutta, kun on koko ajan sellainen tunne, että ei jaksa, varoittaa Pihakari.

Takaisin yhteiseen petiin

Jos epäilee kärsivänsä uniapneasta, vahvistus selviää nukkumistutkimuksella eli unipolygrafialla, jolla selvitetään unihäiriöiden syyt. Pelkkään kuorsaukseen apu voi löytyä yllättävästä paikasta: hammaslääkäriasemalta.

-Suun ja leuan ongelmiin erikoistuneet hammaslääkärit pystyvät selvittämään, johtuuko kuorsaus liian pitkällä roikkuvasta suulaesta, joka estää ilmavirran normaalia kiertämistä suussa ja aiheuttaa siten kuorsausta, Pihakari selventää.

Jos hammaslääkäri toteaa, että suussa öisin pörisevä moottorisahan ääni johtuu suulaen roikkumisesta, vaiva on usein mahdollista korjata tai helpottaa sitä niin kutsutulla suukojeella eli kuorsauskiskolla. Yöksi suuhun asetettava purentakisko työntää leukaa eteenpäin, jolloin ilma pääsee kulkemaan suussa vapaammin, eikä kuorsausta kuulu.

-Suukoje valmistetaan mittatilaustyönä jokaiselle potilaalle erikseen ja se poistaa kuorsauksen jopa 80 prosentilla käyttäjistä. Monet entiset kuorsaajat kiittelevät, että suukoje on tuonut heille kokonaan uuden elämän, kun he ovat vihdoin voineet palata takaisin yhteiseen sänkyyn puolison kanssa, naurahtaa Pihakari.

Kela-korvausta kuorsauskiskosta

Kuorsaukseen auttavia suukojeita on käytetty Yhdysvalloissa jo 40 vuotta. Käyttö on Amerikassa niin tavallista, että kuorsauskiskoja myydään jopa supermarketeissa.

Suukojeet valmistetaan valokovetteisesta muovista, joka kestää kymmenen vuotta tai jopa pidempään. Hammaslääkärin tekemä kuorsauksenestäjä maksaa 500–650 euroa. Itse kojeesta ei saa Kela-korvausta, mutta lääkärin palkkiosta Kela hyvittää osan.

Kuva suukojeesta alla

laite_suu_kuorsaaminen_koje_deskikuva