Hampaissa on viisi pintaa, joista hammasharja puhdistaa vain kolme, muistuttaa tunnettu suomalaishammaslääkäri Jasmine Ben-Ami.

Niinpä. Hammasvälien puhdistaminen on myös olennainen osa päivittäistä hampaidenhoitoa.

Alle kolmasosa suomalaisista käyttää kuitenkin säännöllisesti hammasvälituotteita, kuten hammaslankaa. Myös hampaiden harjauksessa on puutteita, sillä vain neljä viidesosaa 30 vuotta täyttäneistä naisista ja hieman yli puolet miehistä sanoo harjaavansa hampaansa vähintään kahdesti päivässä.

Hampaiden pinnalle muodostuva plakki aiheuttaa reikiä, iensairauksia ja pahanhajuista hengitystä.

-Hammasvälituote pudistaa hampaat sieltä, mihin hammasharja ei ylety, Ben-Ami korostaa.

Käypä hoito -suosituksen mukaan aikuisten lisäksi yläkoululaistenkin tulisi puhdistaa hammasvälit päivittäin. Aikuisilla uusia reikiä muodostuu eniten juuri hammasväleihin. Hammaslääkärit ja suuhygienistit suosittelevat hammaslankaa, -tikkuja tai -väliharjoja.

Pandafeet.fi

Helpointa hammasvälien puhdistus on yleensä iltaisin, sillä aamuisin voi jo olla kiire päivän askareisiin. Oman mieltymyksen mukaan hammasvälit voi puhdistaa joko ennen tai jälkeen hampaiden harjauksen. Jos taas haluaa maksimoida fluorihammastahnan tehon, hampaat voi pesun jälkeen jättää huuhtomatta, puhdistaa välit ja lopuksi huuhtoa, jolloin fluoria kulkeutuu myös hammasväleihin.

-Hammasvälituote kannattaa valita hammasvälien koon mukaan. Joskus samaan hampaistoon voi tarvita useampaakin erilaista hammasvälituotetta, jos hammasväleissä on suuria kokoeroja tai erityisen hankalia kohtia. Sopivat välineet löytyvät kokeilemalla, neuvoja kannattaa kysyä. Saatavilla on lukuisia eri vaihtoehtoja ja kokoja, joista jokainen löytää varmasti itselleen mieluisan tuotteen, sanoo hammaslääkäri Jasmine Ben- Ami.

Kätevin tapa puhdistaa välit on helppokäyttöinen hammaslankain, joka sisältää fluoria. Pitkän varren avulla myös suun takaosan hammasvälien puhdistaminen on vaivatonta.

Hammaslääkärit vinkit

  1. Harjaa hampaat kahdesti päivässä
  2. Puhdista hammasvälit päivittäin hammaslangalla, -lankaimella tai hammasväliharjalla
  3. Nauti päivän aikana 3–6 ateriaa ja vältä napostelua
  4. Vältä tupakkaa ja käytä alkoholia kohtuudella