Suomalaiset lastenlääkärit nostivat jo ennen koronapandemiaa esiin huolen siitä, että diagnoosit myös lasten sairauksien kohdalla voivat viivästyä ja johtaa vakaviin tilanteisiin, kuten esimerkiksi happomyrkytyksiin. Nyt ne ovat selvästi lisääntyneet. Asiasta on olemassa jo näyttöä ja tutkittua tietoa.

Jos lapselle puhjenneen tyypin 1 diabeteksen oireita ei tunnisteta ajoissa, voi seurauksena olla hänen henkeään uhkaava happomyrkytys eli ketoasidoosi.

Lapsi juo ja pissaa paljon, hän on väsynyt ja mahdollisesti pahoinvoiva. Aivan kuin hän olisi laihtunutkin. Kaikki nämä oireet voivat kieliä siitä, että lapselle on puhjennut tyypin 1 diabetes.

Tyypin 1 diabetes johtaa hoitamattomana menehtymiseen. Siihen sairastunut lapsi tarvitsee heti sairaalahoitoa sekä loppuelämän kestävää insuliinilääkitystä. Kun hoito päästään aloittamaan mahdollisimman varhain, voidaan tehohoitoa vaativalta happomyrkytykseltä välttyä ja lapsen vointi kohenee nopeammin.

Apteekkituotteet luotettavasti suomalaisesta Apteekkituotteet.fistä, tästä kauppaan!

– Verensokerin mittaaminen lapsen sormenpäästä on helppo ja nopea keino selvittää, voiko lapsen oireiden taustalla olla tyypin 1 diabeteksen puhkeaminen. Mittausvälineet löytyvät varmasti kaikista terveyskeskuksista, eikä oireiden pahenemista pidä jäädä odottelemaan kotiin, painottaa Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä.

Tapaukset yleistyneet huolestuttavasti

Suomalaiset lastenlääkärit nostivat jo ennen koronapandemiaa esiin huolen siitä, että yhä useampi tyypin 1 diabetekseen sairastunut lapsi on sairaalaan tuotaessa aiempaa huonommassa kunnossa: noin joka neljännelle ennättää ennen hoitoon pääsyä puhjeta insuliinin puutteesta johtuva happomyrkytys. Pandemian myötä happomyrkytykset ovat tutkitusti lisääntyneet.

Tyypin 1 diabetes on autoimmuunisairaus, vuosittain siihen sairastuu Suomessa 500-600 alle 15-vuotiasta lasta. Sairastuneiden määrä on väkilukuun suhteutettuna suurin maailmassa.

Suomen Diabetesliitto kannustaa lasten vanhempia ja hoitopaikkoja kiinnittämään huomiota tyypin 1 diabeteksesta kieliviin – toisinaan epämääräisiin – oireisiin ja muistamaan, että diabetesepäily on aina syy viedä lapsi heti päivystykseen terveyskeskukseen tai sairaalaan.

Apteekkituotteet luotettavasti suomalaisesta Apteekkituotteet.fistä, tästä kauppaan!