Iho on ihmisen suurin elin. Se peittää koko kehomme ja tarvitsee erityistä huomiota osakseen toimiakseen ympäri vuoden, suojatakseen elimistöämme sekä toimiakseen lämmönsäätelijänä.

-Olisi hyvä tunnistaa ihonsa tyyppi sekä puolustaa sitä ulkoisilta rasitteilta, kuten ilmansaasteet, pöly, tuuli, savu, kylmyys, kuumuus ja niin edelleen. Sitten voisi valita omalle ihotyypille sopivat hoitotuotteet sekä -muodot.

-Ihon tarpeet vaihtelevat vuodenajan mukaan. On hyvä suojautua ennalta sekä hoivata ihoa kestämään paremmin rasitteita. Kevään saapuessa ilmat ovat kylmät ja raikkaat, aurinko palaa takaisin ja ulkoilemme enemmän. Ulkoillessamme ihomme saa happea ja vapauttaa kuona-aineita liikkeelle, kertoo kosmetologi Heidi-Maria Monni.

Tässä Heidi-Marian vinkkejä iholle kevättalveksi:

Kosteutus:

Ensimmäinen asia on kunnon kosteutus. Iho on kuin kasvi – mitä enemmän se haihduttaa nestettä tai saa lämpöä, sen janoisemmaksi se tulee. On tärkeää juoda tarpeeksi nestettä sekä käyttää oman ihotyypin vaatimaa kosteusvoidetta.

Suojaus:

Ulkoillessa kannattaa käyttää suojaa. Kehon suojautuessa vaatteilla ihon ainoa suoja on kosteusvoiteen päällä käytettävä suoja. Suojavoide suojaa ihoa kylmältä, viimalta sekä auringon vahingoittavilta säteiltä. Tuotteen tulisi antaa ihon hengittää hyvin. Liian paksu ja rasvainen voide ei aina ole paras valinta. Myös meikkivoiteet saattavat antaa suojaa. Ympäri vuoden kannattaa muistaa aurinkosuoja, aurinko säteilee vaikka olisi pilvien takana.

Kevättalven ihonhoito:

Kevättalvi on hyvää aikaa ihon tehohoidoille, suoraa auringonpaistetta ei vielä tarvitse varoa ja iho saattaa olla talven jälkeen tunkkainen sekä kuiva. Tällöin on parasta alkaa käyttää ihoa uusivia sekä vitalisoivia tuotteita. Valitsemalla oikeanlaiset kotihoitotuotteet iho puolustautuu paremmin ulkoisilta haitoilta sekä vahvistuu.

A-vitamiini ja sen muodoista esimerkiksi retinoli korjaa, uudistaa ja kiinteyttää rasittunutta ihoa. Kollageeni ja elastiini vahvistuvat sekä ihon hapenottokyky paranee. Myös kuona-aineet poistuvat nopeammin. A-vitamiini edistää arpien paranemista, kirkastaa liikapigmenttiä ja silottaa ryppyjä.

Ihoa korjaava E-vitamiini on erinomainen ihon kosteuttaja. E-vitamiini yhdessä C-vitamiinin kanssa suojaa auringonsäteilyltä sekä vapailta happiradikaaleilta. E-vitamiinia sisältävät tuotteet ovat erinomaisia myös rohtuneille huulille.

Kirkastava C-vitamiini sopii kaikille ihotyypeille. Tehokas antioksidantti vaalentaa tummia läiskiä sekä suojaa vapailta happiradikaaleilta, jotka aiheuttavat ikämuutoksia iholla – kuten veltostumista, rypistymistä sekä pigmenttimuutoksia. C-vitamiini suojaa auringon haittavaikutuksilta ja vahvistaa kollageenia tehden ihosta napakamman.

Hoitolasuosituksia:

Kemiallinen kuorinta

Syväkirkastava ja ihoa uudistava kemiallinen kuorinta perustuu useisiin vaikuttaviin ainesosiin, jotka kuorivat ihoa ja vaikuttavat kirkastavasti. Tunkkainen talvi-iho kirkastuu sekä tasoittuu huomattavasti. Iho on valmis vastaanottamaan kevään kuulaana ja raikkaana.

Mesoterapia

Mesoterapia on tehokas anti-age-hoito, joka uudistaa ihoa. Ihon eri kerroksiin neulataan ihoa uudistavia tehoaineita. Mesoterapia voidaan suorittaa injektoimalla tai mikroneulauksena. Neulaus stimuloi ihon omaa toimintaa sekä injektioilla saadaan ihoa kosteutettua sekä vitalisoitua.

10 neuvoa terveelle iholle

  1. Veden juominen: Iho erittää kuonaa. Jotta ihon aineenvaihdunta toimisi hyvin, huolehdi riittävästä nesteytyksestä – vähintään 6-8 lasillista vettä päivässä.
  2. Puhdista kasvot kaksi kertaa päivässä: Herätessä sekä ennen nukkumaan menoa pese kasvot huolella. Ympäristötekijät, saasteet, meikki sekä talituotanto rasittavat kasvoja ja sen hapenottokykyä. Huolehdi, että pesuaineesi on ihotyypillesi sopiva. Voit myös kuoria kasvosi 1-2 kertaa viikossa.
  3. Liikunta: Liikunta vähentää stressiä, antaa energiaa keholle ja edesauttaa ihon toimintoja parantamalla verenkiertoa. Lisäksi hikoilu edistää ihon kuona-aineiden poistumista.
  4. Syö terveellisesti: Sokeri ja rasvaiset ruoat ovat tunnetusti epäsuotuisia iholle.
  5. Riittävä unensaanti: Keho tarvitsee lepoa saadakseen uutta energiaa. Riittämätön unensaanti vaikuttaa negatiivisesti ihon kuntoon sekä nestetasapainoon.
  6. Aurinkosuoja: Aurinkosuoja ei ole vain rantalomille! Auringon haitat altistavat ihomuutoksille kuten pigmenttihäiriöt sekä ihosyöpä.
  7. Puhtaat välineet: Muista hygienia kaikessa mikä koskettaa ihoa. Pese säännöllisesti käsiä sekä huolehdi puhelimen, meikkivälineiden sekä tyynyliinojen puhtaudesta.
  8. Oikeat tuotteet: Valitse ihotyypin mukaiset hoitotuotteet kotikäyttöön, muista että eri vuodenaikoina iholla saattaa olla tarvetta täsmähoitotuotteisiin, kuten seerumit tai muut tehotuotteet.
  9. Vähennä stressiä: Jos ihossa on liikaa stressihormonia, ihon suojaus heikkenee. Tämä voi olla laukaisevana tekijänä ihosairauksiin, kuten akne, atopia tai psoriasis.
  10. Vähemmän tupakointia ja alkoholia: Tupakointi ja alkoholi vaikuttavat ihon vanhenemista edistävinä. Käytä maltillisesti.

Vinkit antoi kosmetologi ja kouluttaja Heidi-Maria Monni Medical Clinic Luxilta