Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudostulehdus lisää merkittävästi aivoinfarktin riskiä alle 50-vuotiailla, joilla ei ole ennestään tiedossa olevia altistavia tekijöitä aivoinfarktille. Tuoreen tutkimuksen mukaan infarktin vakavuus kasvoi sitä mukaa, mitä pidemmälle parodontiitti oli edennyt.
Helsingin yliopiston Suu- ja leukasairauksien osaston johdolla toteutetussa tutkimuksessa tutkittiin parodontiitin aiheuttamia tulehdusmuutoksia ja hiljattain tehtyjä hammashoitoja nuorilla aivoinfarktipotilailla. Tutkimus kohdistui 20–50-vuotiaisiin, joiden aivoinfarktiin ei löytynyt selkeää syytä tavanomaisista riskitekijöistä.
Tutkimuksessa havaittiin, että parodontiitti oli huomattavasti yleisempi aivoinfarktipotilailla verrattuna terveisiin verrokkeihin. Lisäksi parodontiitin vakavuusaste korreloi aivoinfarktin vaikeusasteen kanssa.
HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan neurologian erikoislääkäri ja dosentti Jukka Putaala kertoo, että tuntemattomista syistä johtuvien aivoinfarktien määrä on ollut kasvussa viime vuosikymmeninä. Yliopistotutkija Susanna Paju Helsingin yliopistosta lisää, että vaikka parodontiitin ja iskeemisen aivoinfarktin yhteys on havaittu aikaisemmissa tutkimuksissa, suun tulehdusten merkitys nuorilla, ilman perinteisiä riskitekijöitä olevilla aivoinfarktipotilailla, on jäänyt epäselväksi.
Mistä sitten on lopulta kyse? Siitä, että suun bakteerien epäillään edesauttavan verihyytymien muodostumista. Tutkimus osoitti, että viimeisen kolmen kuukauden aikana tehdyt hammastoimenpiteet, kuten hampaan poisto tai juurihoito sekä hoitamattomat tulehtuneet hampaat, lisäsivät aivoinfarktin riskiä.
Susanna Paju selventää, että suun bakteereita pääsee verenkiertoon matala-asteisten tulehdusten ja hammastoimenpiteiden yhteydessä etenkin jos suussa on jo valmiiksi tulehduksia. Normaalisti keho kuitenkin poistaa nämä bakteerit itsestään.
Hammastoimenpiteet ja huonokuntoiset, oireilevat hampaat osoittautuivat erityisen riskialttiiksi potilaille, joilla oli avoin soikea aukko sydämen eteisväliseinässä. Tutkijoiden mukaan tämä voi edistää verihyytymien muodostumista ja kasvattaa aivoinfarktin riskiä yhdessä suusta verenkiertoon päässeiden bakteerien kanssa.
Avoin soikea aukko on varsin yleinen eikä sitä yleensä tarvitse hoitaa, mutta sen yhteys aivoinfarktiin on havaittu muissakin tutkimuksissa. Sulkuhoitoja onkin tehty uusien infarktien ehkäisemiseksi.
Suun mikrobiomi, joka koostuu bakteereista, hiivoista ja viruksista, on elimistön toiseksi runsain heti suoliston jälkeen. Terveessä suussa mikrobiomi on tasapainossa, mutta parodontiitin kehittyessä haitalliset bakteerit saavat vallan.
Itä-Suomen yliopiston professori Pirkko Pussinen selittää, että tämä aiheuttaa noidankehän, jossa bakteerit käyttävät ravintonaan tulehduksen vahingoittamaa kudosta, mikä taas pahentaa tulehdusta entisestään.
Siksi parodontiitin oireisiin on tärkeää puuttua varhaisessa vaiheessa. Tutkija Susanna Paju korostaa, että huonokuntoiset hampaat on syytä poistaa, tulehdukset hoitaa ja hampaat tarkistuttaa säännöllisesti.
Tutkimuksen tulokset on julkaistu Journal of Dental Research -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 146 tapausta ja verrokkia, jotka koostuivat potilaista, joilla oli ollut selittämätön aivoinfarkti, sekä vastaavan ikäisistä ja sukupuolen mukaan valituista terveistä verrokeista. Tutkimus on osa kansainvälistä SECRETO-hanketta ja sen toteuttamiseen osallistuivat Helsingin, Turun ja Itä-Suomen yliopistot, HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, TYKS ja King’s College London.