Hiusten oheneminen ei ole pelkästään miesten ongelma. Naiset menettävät myös hiuksiaan, ja vaikkakin kyse on yleensä pienimuotoisemmasta hiustenlähdöstä, voi se olla aivan yhtä stressaavaa.

Syyt hiusten ohenemisen taustalla voivat vaihdella ohimenevistä monimutkaisempiin terveysongelmiin.

Onneksi on aina keinoja kohentaa tilannetta, vaikka hiustenlähtöä ei voitaisikaan kokonaan parantaa.

Stressi

Onnettomuuden, sairauden tai leikkauksen aiheuttama stressi, kuten myös tietyt lääkkeet, erittäin voimakas laihduttaminen tai krooninen stressi ja ahdistus voivat johtaa akuuttiin telogeeniseen hiustenlähtöön. Hiuksia voi lähteä reilusti kaikkialta päänahasta.

Telogeenisestä hiustenlähdöstä voi kärsiä sekä miehet että naiset. Kyseessä on tila, joka heijastelee kehon yleistä vointia, joten jos stressin saa hallintaan, tilanne voi normalisoitua.

Hiukset alkavat yleensä kasvaa uudelleen puolen vuoden kuluttua. Biotiinia sisältävät hiusravinteet voivat auttaa kasvuprosessissa, sillä ne tukevat hiusten hyvinvointia.

Ruokavalio

Hiusten karvatupet ovat metabolisesti aktiivisin osa kehossa, ja kalorivaje, proteiinivaje sekä ravintoaineiden puutteet voivat vaikuttaa hiusten kasvuun. Pitkäaikainen hiustenlähtö voi esimerkiksi johtua matalista rautavarastoista, mikä on yleisempää naisilla.

On myös näyttöä siitä, että D-vitamiinin puute voi aiheuttaa hiustenlähtöä ja muita hiusongelmia. D-vitamiini stimuloi hiusten kasvua karvatupissa, joten sen puute voi vaikuttaa hiuksiin. Toinen vitamiini, jonka puute on yhdistetty hiusten tippumiseen, on B12.

Muitakin asioita, joista hiustenlähtö voi johtua – lue aiheesta uudelta Ystävä-sivustolta.