Joskus kiire tai huonosti nukuttu yö saa pään sekaisin niin, etteivät asiat tunnu järjestyvän ”yläkerrassa” oikealla lailla. Sitä unohtelee asioita, ja huolestuukin, että miten tässä näin kävi. Joko minuun on iskenyt muistisairaus.

Harvemmin kuitenkaan näin. Asioilla on luonnollinen selityksensä. Voit myös kohentaa muistamisen kykyäsi muutamilla kikoilla. Tässä neljä vinkkiä, lue loput uudelta Ystävä-sivustolta.

1. Numeroiden muistaminen

Numerot ovat monen mielestä tylsiä, eivätkä ne tunnu jäävän päähän millään ilveellä. Yritä kehitellä numerosarjan ympärille muistisääntöjä omaan elämääsi liittyen. Täsmäävätkö numerot vaikkapa ensimmäisen poikaystäväsi syntymäaikaan tai autosi rekisterinumeroon?

Yleisellä tasolla homma menee näin. Yritetään muistaa sarja 195011217. Jono alkaa ja päättyy Suomen itsenäistymisvuoteen (19) (17), välissä on Leviksen farkut (501) ja kuukausien lukumäärä (12).

2. Muistamisen harjoitteleminen

Yritä päivittäin painaa mieleesi jotain huvin vuoksi, vaikka se ei olisikaan oikeasti tarpeellista. Kauppareissulla voit katsoa, montaako eri omenaa oli myynnissä? Entä millä kassanumerolla asioit? Myös esimerkiksi sanaristikoiden täyttäminen on oivaa aivojumppaa.

3. Nyrkin puristaminen

Kun painat mieleesi muistettavaa asiaa, purista oikea kätesi voimakkaasti nyrkkiin. Kun muistamisen aika koittaa, purista puolestaan vasen kätesi nyrkkiin. Tutkijoiden mukaan kehon liikkeet aktivoivat aivoja ja auttavat siten muistamaan asioita.

4. Nimien toistaminen

Kun tapaat uuden ihmisen ja kuulet hänen nimensä, toista se useaan kertaan mielessäsi ja katso samalla kasvoja. Toista nimeä myös ääneen, kun puhut hänen kanssaan.

– Mitä sinä, Paula, teet työksesi?

Voit yrittää luoda mieleesi myös tarinan henkilöön liittyen. Katso Paulan kasvoja ja kuvittele hänen vaikkapa laulavan Paula Koivuniemen Aikuista naista karaokessa.

Lue viisi vinkkiä lisää Ystävä-sivuston jutusta