Kohuttu papillooma- eli HPV-rokote voidaan antaa jo 11-vuotiaalle tytölle hänen omalla suostumuksellaan, jos terveydenhoitaja arvioi hänen kypsyystasonsa tarpeeksi korkeaksi.

Rokotuksista kertovia lappuja on jaettu suomalaiskoteihin. Muuan suomalaisäiti on järkyttynyt tyttärensä mukana tulleesta monisteesta ja siitä, että 11-vuotias saa itsenäisesti päättää haluaako rokotteen. Rokotusohjelmaan kuuluva rokote annetaan kohdunkaulansyövän estämiseksi jo kuudesluokkalaisille.

Äiti kirjoittaa sosiaalisessa mediassa:

-Kertooko TH (terveydenhoitaja) sitten puolueettomasti tälle ”riittävän kypsälle 11-vuotiaalle”, mitä haittavaikutuksia ja riskejä tämän nimenomaisen rokotteen käytössä on havaittu, jotta tyttö kykenee itse arvioimaan, haluaako ottaa sellaisia riskejä?

rokote54

-11-vuotias on ihan lapsi vielä! Voi olla jo naisen näköinen, mutta lapsi sisältä. Suurin osa vanhemmista ei ole riittävän kypsiä arvioimaan sellaista dataa ja sen takia päädytään ”ottamaan kaikki mitä annetaan”. Vastuu ja vanhemmuus ulkoistetaan auktoriteeteille, itse ei tarvitse siis ajatella mahdollisia riskejä, eikä kantaa sitä vastuuta. Tässä rokoteasiassa vaan ongelmana on se, että jos niitä vakavampia haittoja ilmenee, niin myöskään terveydenhuolto ei kanna vastuuta. Juuri HPV-rokotteesta ilmenevissä haitoissa on jätetty sairastuneiden perheet täysin yksin lamauttavien oireidensa kanssa. Ei selvitetä, ei tutkita, ei myönnetä, ei makseta korvauksia, äiti kirjoittaa sosiaalisessa mediassa.

Hän uhkaa kääntyä oikeuskoneiston puoleen, jos hänen lapsensa kohdalla toimittaisiin niin, että hän itse saa päättää rokotuksesta.

-Kuinka on mahdollista että laki sallii tällaisen? hän kysyy.

ILMOITUS
Tilaa yllätysboxi!

Hemmottele itseäsi luonnonkosmetiikan yllätysboxista

ILMOITUS

Tähän perustuu

Ajatus vanhemman yksinomaisesta määräysoikeudesta alaikäisen lapsen terveyttä koskevissa päätöksissä ei perustu Suomen lakiin (Suomen potilaslain 7. pykälä). Vanhemmilla on oikeus kasvattaa lasta oman kulttuurinsa ja uskomustensa mukaan, mutta vähintään yhtä tärkeä on lasten oikeus omaan ruumiilliseen koskemattomuuteen.

Lapsen oikeuksien yleissopimuksen (YK:n lapsen oikeuksien sopimus) velvoittaa yleismaailmallisesti huolehtimaan siitä, että lapsella on oikeus nauttia parhaasta mahdollisesta terveydentilasta sekä sairauksien hoitamiseen ja kuntoutukseen liittyvistä palveluista. Yleissopimus velvoittaa myös varmistumaan siitä, että yksikään lapsi ei joudu luopumaan oikeudestaan saada tällaisia terveyspalveluita. Yleissopimuksen mukaan lapsen omaa tahtoa on kunnioitettava. (THL)