Uutuuskirja: Uniapnea ei ole vain lihavien keski-ikäisten miesten tauti

0

Takana jotenkuten nukuttu yö, olo on nuutunut ja väsymys jäytää. Tuntuuko tutulta?

Unen laatua voivat heikentää stressi, vaikea elämäntilanne ja elintavat. Myös monet elimelliset sairaudet aiheuttavat huonounisuutta. Väsymyksen syyksi voivat paljastua uniapnea eli unenaikaiset hengityskatkokset, levottomien jalkojen oireyhtymä tai muu fyysinen vaiva, joka vaatii hoitoa.

Monet myös nukkuvat liian vähän, mutta aina väsymyksen taustalla ei ole liian vähäinen uni vaan syynä voi olla unen huono laatu. Mitä tehdä, kun unikaan ei virkistä? Miksi aina väsyttää?

Irti uupumuksen noidankehästä -kirja on Tuula Vainikaisen kokemuksellinen tietokirja väsymyksestä, unesta ja unen häiriöistä, erityisesti uniapneasta.

Kirja tarjoaa asiantuntijatietoa väsymyksen moni-ilmeisyydestä ja huonounisuuden syistä. Mukana on väsymyksestä kärsineiden kokemuksia ja kertomuksia omasta selviytymisestään sekä runsaasti konkreettisia neuvoja väsymyksen selättämiseksi. Stressiä ja elämänhallintaa käsitellään unen ongelmien välttämiseksi.

Uniapneasta väärää tietoa

Yleinen käsitys, että uniapneasta kärsivät ovat kaikki lihavia keski-iän ylittäneitä miehiä, on väärä. Uniapneetikoista kolmannes on normaalipainoisia ja uniapneaa esiintyy kaikenikäisillä. Asianmukaista hoitoa joutuvat odottamaan kauan erityisesti nuoret normaalipainoiset ja usein hyväkuntoisetkin ihmiset. Uniapneasta kirjassa kertovat eri-ikäiset ja oireyhtymän kanssa selvinneet ihmiset.

Naisen uni häiriintyy usein vaihdevuosien aikaan. Uniapnean oireet sekoittuvat helposti vaihdevuosioireisiin ja jäävät siksi ilman asianmukaista hoitoa.

Jaa

Kommentoi