Kasasimme viisi vinkkiä siihen, millä tavoin omaa hyvinvointiaan voi edistää kotioloissa digitaalisia tuotteita ja palveluja hyödyntäen.

Kotoilu, eli kotiin panostaminen ja ajan viettäminen kotona viihtyisässä ympäristössä, oli muutama vuosi sitten kova trendi. Nyt kirjat on luettu ja villasukat kudottu koko suvulle, ehkä jopa vähän kyllästyttykin kotona möllöttämiseen. Mutta ei hätää! Tänä syksynä kotoilua voi harrastaa aktiivisella otteella, ja niin henkistä kuin fyysistäkin hyvinvointiaan edistäen. Tässä tulee Kotoilu 2.0 – hyvää oloa ja harmonista tunnelmaa digitaalisin keinoin.

Listalta löytyy niin liikuntaa kuin rauhoittumistakin, ja ravintoa niin mielelle kuin kehollekin. Valitse siis omien tarpeidesi mukaan mihin panostat, tai kokeile vaikka kaikkia.

1. Lempeä liikunta ja mindfullness

Liikunnan ei tarvitse aina tarkoittaa hampaat irvessä ja hiki roiskuen rehkimistä, vaan rankan treenin ohella on hyvä muistaa myös kehonhuolto ja liikkuvuutta edistävä harjoittelu. Mikäli arjellasi on vielä kaiken lisäksi tapana olla stressaavaa, ovat jooga ja mindfulness oivallinen tapa yhdistää kehoa vahvistava ja huoltava, hyvää tekevä liikunta pieneen meditaatioon. Eikä pidä uskoa, mikäli joku kovakuntoinen kaveri väittää joogan olevan liian lepsua treeniksi. Vaativimmat joogaharjoitukset haastavat takuuvarmasti kokeneemman ja kovakuntoisemmankin liikkujan.

Digitaalinen apuväline: Internetin ihmeellinen maailma on pullollaan kaikenlaisia joogavideoita, mutta mikäli haluat panostaa säännölliseen ja inspiroivaan harjoitteluun asiantuntevien ohjaajien valvovan silmän alla on vaikkapa kotimainen Yogaia vaihtoehto. Palvelua voi käyttää nettiselaimen lisäksi iOS- ja Android-laitteille saatavilla olevilla sovelluksilla.

2. Tunnelma ja äänet

Oikean tunnelman – esimerkiksi juuri meditaatiota ja lempeää liikuntaa varten – voi kotioloissakin luoda sopivalla äänimaailmalla. Musiikkipalveluiden avulla voit kasata kaiken suosikkimusiikkisi yhteen paikkaan tai kokeilla valmiiksi tiettyihin tunnelmiin ja tilanteisiin sopiviksi räätälöityjä soittolistoja. Meditaation ja jopa nukkumisen taustalle sopivia äänimaisemia tarjoavat monet eri sovellukset. Soundeja löytyy rauhallisesta musiikista buddhalaisiin lauluihin ja tietenkin luonnon ääniin. Mikäpä olisi rentouttavampaa kuin tasainen sateen ropina?

Digitaalinen apuväline: Kattavan musiikkikirjaston käyttöösi tarjoavista palveluista Spotify lienee se kaikkein suurin ja tunnetuin. Sieltä löydät mitä todennäköisimmin kaiken suosikkimusiikkisi, mutta palvelu tarjoaa myös valmiiksi tiettyihin tunnelmiin räätälöityjä soittolistoja ja ohjaa sinut kiehtovalla tavalla löytämään uusia tuttavuuksia. Luonnonäänistä pääset nykyään nauttimaan myös neljän seinän sisällä. Sovelluksia löytyy läjäpäin ja hyviä hakusanoja sovelluskauppaan ovat esimerkiksi “nature sounds” ja “relax sounds”.

3. Luovuus

Villasukkien neulomiseen kyllästyy kuka tahansa jossain vaiheessa. Uutta inspiraatiota harrastukseensa voi nykyään hakea – yllätys, yllätys – digitaalisessa muodossa. Ja mikäli puikot eivät pysy kädessä ja silmukat synny tasalaatuisesti, voi uusia kuvioita ja värejä testailla muutama vuosi sitten vahvasti myös aikuisten suosikiksi nousseiden väritystehtävien muodossa. Ja sekin onnistuu suoraan älypuhelimen ruudulla, kun lataat itsellesi oman värityskirja-sovelluksen.

Digitaalinen apuväline: Neulomisinspiraatiota ja ohjeita löytyy lukuisista eri sovelluksista, niin ilmaiseksi kuin myös pientä maksua vastaan. Osaamattomampi neuloja pääsee alkuun katsomalla seikkaperäisiä opetusvideoita esimerkiksi YouTubesta. Aikuisten värityskirjoja älypuhelimeen tarjoaa esimerkiksi kotimainen Sumoing, jonka suureen suosioon noussut Recolor-sovellus on saatavilla niin iOS- kuin Android-laitteillekin.

4. Terve ruoka

Ravitsemus on nykyajan keskeinen puheenaihe – myös digitaalisessa maailmassa. Syömiseen ja juomiseen liittyvien sovellusten ja palveluiden kirjo kattaa kaiken mahdollisen veden kielelle nostattavasta reseptiikasta terveysherkkuihin ja kalorien laskemiseen. Inspiraation lisäksi sovellukset tarjoavat apua myös omien syömisten ja juomisten tarkkailuun. Kaikkihan me tiedämme, että vettä tulisi juoda runsaasti, mutta kuinka moni sen todellisuudessa tekee? Tähänkin voit ottaa avuksi tarkoitukseen räätälöidyn sovelluksen.

Digitaalinen apuväline: Veden juontiasi pääset tarkkailemaan esimerkiksi ilmaisella Waterlogged-iPhone-sovelluksella. Inspiraatiota ruokaostoksille ja vaihtelua syömistottumuksiisi saat puolestaan kotimaisella Satokausikalenterilla, joka kertoo milloin mitkäkin hedelmät ja vihannekset ovat sesongissa – niin meillä kuin maailmallakin.

5. Lepo

Tarvitseeko tätä enää edes erikseen mainita? Riittävä ja laadukas uni on tunnetusti kaiken hyvinvoinnin perusta. Mutta mikä sitten on hyvää ja riittävästi? Anna älypuhelimesi kertoa se sinulle! Digitaalinen maailma on pullollaan apuvälineitä niin nukahtamiseen kuin unen laadun ja määrän tarkkailuunkin. Yksi hyvä vinkki on myös himmentää älypuhelimen ruudun kirkkautta iltaa kohden ja päästää myös mobiililaite hyvissä ajoin levolle.

Digitaalinen apuväline: Myös levon saralla on tarjolla kotimaista digiosaamista. Bedditsovellus on hyvä esimerkki unesi laatua tarkkailevista palveluista. Nukkumisen ja unen laadun monitoroinnin ohella sovelluksia löytyy myös unettomuuden selättämiseen sekä nukkumaanmenoajasta muistuttamiseen.

www.eliittikumppani.fi