Tutkimus paljasti kouluruokailusta hämmentäviä: Kasvikset eivät kelpaa

0

Vain harva koululainen syö kaikki kouluaterian osat, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus.

Kouluruokailusuositusten mukainen koululounas koostuu pääruoasta, salaatista, ruokajuomasta, leivästä ja leipärasvasta ja kattaa oppilaan päivittäisestä energiantarpeesta kolmanneksen.

THL:n tutkimuksen mukaan kaikki kouluruokaan kuuluvat aterianosat valitsi joka päivä vain seitsemän prosenttia kuudesluokkalaisista tytöistä ja kaksitoista prosenttia pojista sekä vieläkin harvempi kahdeksasluokkalainen: vain neljä  prosenttia tytöistä ja kahdeksan prosenttia pojista.

Salaattia kertoi ottavansa päivittäin noin puolet kuudesluokkalaisista. Kahdeksasluokkalaisista tytöistä valitsi salaattia päivittäin enää runsas kolmannes ja pojista vajaa kolmannes.

Tutkimukseen vastasi 2 941 oppilasta. Lisäksi tutkimusryhmä kuvasi kuudessa koulussa oppilaiden ruokatarjottimia kouluruokailun aikana.

Suurin osa osallistui koululounaalle

Koululounaalle osallistuttiin melko hyvin: lähes 90 prosenttia kaikista kuudes- ja 70 prosenttia kahdeksasluokkalaisista kertoi osallistuneensa ruokailuun joka arkipäivä. Tavallisimmin lounas jäi väliin siksi, että oppilas ei pitänyt kouluruoasta.

Annosten valokuvaus vahvisti kyselylomakkeiden antamaa viestiä; vain murto-osa valokuvatuista kuudes- ja kahdeksasluokkalaisista oli tutkimuspäivinä ottanut täysin kouluruokailusuosituksen mukaisen aterian. Pääruokaa oli otettu useimmiten. Annoksesta puuttui yleisimmin maito tai piimä, salaatti/tuorepala tai leipä.

-Suosituksen mukainen lounaan ravintosisältö täyttyy vain silloin, kun kaikki aterianosat syödään. Kouluissa tulisi korostaa kaikkien aterianosien syömisen tärkeyttä kertoo erikoistutkija Susanna Raulio.

Hyvinvoinnin.fi on luotettava suomalainen verkkokauppa, jossa on taas huimia tarjouksia – klikkaa tänne!

-Lapsia ja nuoria tulee kannustaa monipuoliseen kasvisten käyttöön, sillä lapsena omaksutut ruokavalinnat säilyvät pitkälti aikuisikään. Toimiva keino lisätä kasvisten käyttöä on tarjota salaatti erikseen valittavina osina, kuten porkkanaraasteena, salaatinlehtinä, viipaloituina kurkkuina ja tomaatteina. Kasvisten käyttöä voivat myös lisätä lämpimien kasvisten tarjoaminen ja salaattiastioiden sijainti linjaston alkupäässä, sanoo erikoistutkija Heli Kuusipalo. 

 

Jaa

Kommentoi