Suomessakin varsin suosittuja olleet omega-3-kapselit eivät näytä suurtutkimuksen mukaan hyödyttävän juuri ketään.

Lisäravinnebisneksessä varsin suositut rasvahappokapselit eivät edistä aivo- ja sydänterveyttä, toteaa uusi tutkimus. Hyötyjä saa vain noin yksi henkilö tuhannesta – ei siis juuri kukaan.

Synkkää luettavaa, mutta tulokseen on päätynyt tutkijaverkosto Cochranen tutkimus. Se on laatuaan hyvin laajamittainen selonteko: mukana aineistossa oli 100 000 ihmistä eri maanosista.

Pitäisikö ostaa hauska lahja, jota et juuri mistään muualta saa – uskomattomia ideoita, uskomattomia lahjoja, katso!

Asiantuntijat toteavat, että ilmeisesti teollisesti ei voida jäljitellä luonnollisen lähteen eli kalan terveyshyötyjä. Parhaiten hyödyt saa esimerkiksi rasvaisesta kalasta, jota syödään kaksi kertaa viikossa.

Tutkimus oli satunnaistettu sekä kontrolloitu niin että osa henkilöistä sai oikeita kalaöljykapseleita ja osa lumepillereitä.

-Tarkastelimme tuhansia ihmisiä pitkien ajanjaksojen valossa, emmekä havainneet suojaavia ominaisuuksia. Lisäravinteet eivät päätelmiemme mukaan edistä sydänterveyttä tai laske riskiä aivohalvauksiin, kertoo tutkimuksen päätutkija Lee Hooper Itä-Anglian yliopistosta.

Kylmän veden kaloissa on eniten DHA- ja EPA-rasvahappoja. Suositusten mukaan ruokavalioon kannattaa sisällyttää lohta, tonnikalaa, silakkaa, sardiinia ja muita vastaavia kaloja. Tutkimustuloksesta uutisoi BBC.

Hyvinvointisi parhaaksi – paljon uusia tarjouksia. Suomalainen perheyhtiö Hyvinvoinnin.fi – ostoksille tästä