Koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi kasvomaskin käyttö Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin yksiköissä jatkuu edelleen tartuntojen suuren määrän vuoksi.

Uudellamaalla voimassa olevan suosituksen mukaan kasvomaskin käytön ohjeistus on voimassa erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin hakeutuville asiakkaille, potilaille ja vierailijoille sekä henkilökunnalle toiminnasta vastaavan tahon ohjeistuksen mukaisesti.

HUSin voimassa olevan ohjeistuksen mukaan yli 12-vuotiaiden potilaiden ja heidän saattajiensa tulee käyttää kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta (kirurginen suu- ja nenäsuojus tai venttiilitön FFP-hengityksensuojain) sairaaloiden kaikissa tiloissa ja myös muissa yksiköissä.

Myös vierailijoiden tulee käyttää kertakäyttöistä suu- ja nenäsuojusta. Tarvittaessa suojuksen saa yksiköstä. Myös henkilökunnan tulee käyttää asiakas- ja potilastiloissa kirurgisia suu-nenäsuojusta tai FFP-hengityksensuojainta annettujen ohjeiden mukaisesti.    

-Terveydenhuollon yksiköissä hoidetaan paljon iäkkäitä ja muita vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvia. Näiden potilaiden ja henkilökunnan työturvallisuuden näkökulmasta kasvomaskien käytön jatkaminen yksiköissämme on edelleen tärkeää, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Ruuhkaisissa tilanteissa ja riskiryhmille maskit edelleen suositeltavia

Lisäksi suosituksen mukaan maskia käyttämällä kaikki 12 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat suojaavat itseään ruuhkaisissa liikennevälineissä sekä sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

-Ikääntyneiden ja riskiryhmiin sairautensa tai lääkityksensä takia kuuluvien kannattaa käyttää edelleen maskia, mieluiten paremmin kantajaansa suojaavaa FFP-hengityksensuojainta, vaikka hän olisi täysin rokotettu, muistuttaa Ruotsalainen.

Maskin käyttöä suositellaan myös niille, jotka ovat altistuneita koronavirukselle tai hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin.