Kaikenlaista sitä myydään, mutta ehkä tämä oli jo mielikuvituksellisimmasta päästä.

Terveysvaikutuksia tuskin on, mutta mielenvirkistys voi kyllä tulla.

Mistä sitten oli kyse? Toimittajamme bongasi satakuntalaisen S-marketin ilmoitustaululta hupaisan lapun, jossa kaupattiin raikasta vuoristoilmaa. Ilmoitusteksti kuului kaikkine kirjoitusvirheineen näin:

”Osta pullo Kreikasta tuotua ilmaa vuoristosta. On raikas on puhdas on tervelinen, vuoren alta ei huipulta onhappea kysy hinta Halpa!”

Lapussa oli myös ilmoittajan nimi ja puhelinnumero, joten soitimme numeroon. Ilmoitus piti kutinsa. Henkilö kertoi tuoneensa pienissä pulloissa ilmaa, joka maksoi 10 euroa pullollinen.

Miten sitä käytetään?

-Avataan korkki. Laitetaan nenän alle ja nuuhkaistaan. Se tuoksuu hyvälle. Se on terveellistä.

Uskotteko te tähän?

-Kyllä uskon. Ja pitäisi kaikkien uskoa. Tällä on vaikutuksia.

Kauppaaja kertoi tuoneensa pulloja useamminkin Kreikasta. Kaikki ovat menneet kaupaksi. Kyse on hänen mukaansa ”psykomentaalisesta vaikutuksesta yhdistettynä fyysisiin vaikutuksiin”. Fyysisiä vaikutuksia hän ei tarkemmin eritellyt.

Vuoristoilman terveellisyydestä ei ole olemassa mitään näyttöä ja se on uskomustiedettä. Päinvastoin, kun ilman happipitoisuus on pieni, kuten korkealla vuoristossa, elimistö käynnistää puolustusmekanismeja, jotka pitkällä aikavälillä voivat olla jopa kohtalokkaita. Kenenkään terveys ei tokikaan vaarannu yhdestä pullollisesta ilmaa, oli se vuoren huipulta tai vuoren alta, kuten tässä tapauksessa ilmoitettiin.

myynti