Suomessa on käynnissä ensimmäinen influenssaepidemia kahteen vuoteen. Joulukuussa 2021 influenssalöydöksiä raportoitiin enemmän kuin kertaakaan koronapandemian aikana, mutta tammi-helmikuussa tapausmäärät vähenivät. Huhtikuun alun jälkeen influenssa-aktiivisuus on jälleen lisääntynyt merkittävästi eri puolilla Suomea. THL:n tartuntatautirekisterin mukaan viikoittaiset influenssalöydösmäärät ovat lähes kaksinkertaistuneet joka viikko huhtikuun alun jälkeen.  

-Kiertävät influenssavirukset ovat olleet pääasiassa influenssa A(H3N2) -viruksia. Euroopassa tehdyissä tutkimuksissa on arvioitu, että tämän kauden influenssarokotteen suojateho influenssa A(H3N2) -virusta vastaan on kohtalainen. Suomen osalta rokotteen suojatehoa ei ole voitu vielä laskea luotettavasti, koska laboratoriovarmennettuja influenssalöydöksiä on ollut niin vähän, sanoo THL:n johtava asiantuntija Niina Ikonen.

Epidemian myöhäisen ajankohdan vuoksi rokotteen aikaansaama suojateho ei ole enää yhtä hyvä kuin vielä syksyllä ja talvella. Tästä syystä iäkkäillä ja muilla influenssan riskiryhmillä tulisi harkita viruslääkityksen käyttöä jo taudin varhaisessa vaiheessa, rokotussuojasta riippumatta. 

Aiempaa useampi on saanut influenssarokotteen

Tällä influenssakaudella Suomessa on annettu noin 1,9 miljoonaa influenssarokoteannosta, mikä on enemmän kuin aiempina influenssakausina. Alle 7-vuotiaista lapsista noin kolmasosa on rokotettu, yli 65-vuotiaista aikuisista kaksi kolmasosaa ja työikäisistä noin neljännes. 

-Influenssarokotteita on vielä jäljellä ja rokotteen voi edelleen ottaa, jos sitä ei ole vielä tällä epidemiakaudella saanut. Erityisesti rokotusta suositellaan iäkkäille ja riskiryhmään kuuluville. Rokotteen antama suoja syntyy 1–2 viikossa, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Tarkempaa tietoa epidemiatilanteesta, annettujen influenssarokotteiden määristä sekä kauden edetessä myös rokotteen suojatehosta löytyy THL:n ajantasaisesta influenssakatsauksesta.