Juhani on viisikymppinen istumatyöläinen. Hänellä on ylipainoa, ja ikääkin siis jo miehen verran. Lisäksi hän syö verenpainelääkettä, jossa yhtenä yhdistelmälääkkeen osana on amlodipiinia.

-Se vähän turvottaa nilkkoja. Ei paljon, koska mukana on myös nesteenpoistolääke, mutta välillä kyllä huomaan sen. Eniten ärsyttää se, että jalat ”kinnaavat” joskus jalkapöytien kohdalta kenkiin aiheuttaen ikävän tunteen. Ja kun akillesvaivaakin on, niin eihän se nilkan turpoaminen edesauta tilannetta ainakaan, Juhani summaa.

Niin lähellä, mutta niin kaukana

Apu on ollut kuitenkin Juhanille vähän liian lähellä. Hän ei ole tullut ajatelleeksikaan, että hänen ongelmiinsa voisi olla hyödyksi tukisukat.

-Veljeni myy niitä, mutta enpä ole tullut ajatelleeksi. Eikös ne ole seisomistyöntekijöille. Sen kyllä ymmärrän.

Väärin! Juhani, ei ole! Myös istumatyö turvottaa. Ja tämän nyt Juhanikin tietää.

Istumatyöläisellä tukisukista voi olla apua, koska istuessa on vähemmän ”lihaspumppua”, ja jalkoja alkaa helposti senkin vuoksi turvottaa ja särkeä.

Tukisukkia voi käyttää päivittäin eikä niistä ole terveydellistä haittaa. Ne kannattaa kuitenkin mitoittaa oikein. Tukisukka, joka perustuu vain kengänkokoon, ei ole oikea tukisukka. Se on kuin valitsisi kenkiä painon mukaan. Ota aina kauppaan mukaan sekä nilkan ympärysmitta että pohkeen ympärysmitta. Nilkka mitataan ohuimmasta kohtaa, ja pohje leveimmästä kohtaa.

Tukisukkien käyttö kannattaa aloittaa pienimmästä kompressio- eli paineluokasta.
Se on 12-17 mmHg. Monille tämä tuo avun turvotukseen ja epämukavuuteen. Asteittain luokkaa voi nostaa. Suurimmat paineluokat ovat lääkärin valvonnassa käytettäviä.

Mitä olet, Juhani, mieltä päätöksestäsi tukisukkien käytön aloittamisesta?

-Elämäni parhaimpia. Ei sitä ihminen tajua ennen kuin kokeilee. Olo on tosi mukava. Tunnen nilkat oikein virkeiksi, suorastaan ”raikkaiksi”, vaikka sitä sanaa on outo käyttää. Seuraavaksi tämä ”vanhus” aikoo kokeilla kirkasvalolaitteen hyötyjä.

vedenpuhdistus