Televisio-ohjelmista tuttu toimittaja, viestijä ja bloggari Hanna Sumari on tullut julkisuuteen aina ajankohtaisella aiheella. Se on koulukiusaaminen.
– En vieläkään pysty ääneen sanomaan niitä sanoja, joita kiusaajat käyttivät. Ne takertuvat kurkkuun, hän alustaa sosiaalisen median päivityksessään.
– En kertonut siitä (kiusaamisesta) kotona tai missään. Häpeä oli liian suuri. Mutta en ollut ainoa, joka siitä tiesi. Opettajat tiesivät. Keittäjä tiesi. Luokkatoverit tiesivät – hekään eivät kertoneet kenellekään, Sumari jatkaa.
Hänen mielestään sivustaseuraajat ja hiljaiset mahdollistajat olivat yhtä syyllisiä kuin tekijät.
-Sanotaan ettei kiusaamiseen oikein voi puuttua. Kyllä siihen voi. Luokassa voi sanoa että ”tuo ei käy”. ”Meillä ei täällä kiusata ketään, kaikenlaiset ja -näköiset saavat olla rauhassa.” ”Me olemme erilaisia kaikki, ja jokaisella on kohta, joka voisi olla kiusaamisen aihe, myös sinulla”.
Sumarin mukaan kiusaaminen opitaan jo lapsena, kun siihen ei puututa. Hän peräänkuuluttaa puuttumista.
-Älä ole hiljaa sivussa ja mahdollista sitä. Sano että näet mitä tapahtuu. Kiusaaminen vie ilon elämästä, koulunkäynnistä, työstä. Kiusaaminen ei oo vaan läppä.
Jaa tämä juttu jos se on sinusta tärkeä.
Mainos
Yksinäinen, oletko kuullut jo Valosta?
Valo on Suomen nopeimmin kasvava deittipalvelu, jossa etsitään kumppania aivan tosissaan.
Valo-sovellus yhdistää ihmiset, jotka etsivät kristilliset arvot jakavaa elämänkumppania. Valo on kristilliset arvot omaava, mutta ei uskontoihin sitoutunut deittipalvelu. Sovellus on suunniteltu siten, ettei kumppanin valinta olisi yhtä pinnallinen prosessi kuin tavallisissa deittisovelluksissa.
Valo kannustaa ihmisiä selvittämään toisesta elämäntyylit, arvot ja odotukset tulevaisuudelta ennen suunnitelmia sitoutumisesta. Valo-sovellus erottuu käyttäjäkuntansa suhteen muista deittisovelluksista: Suomessa sovelluksen yli sadastatuhannesta käyttäjästä 94 prosenttia etsii pysyvää parisuhdetta.
Ehkä sinunkin on aika astua Valoon. Tutustu tästä Valoon!