Syövän kanssa taistellut entinen vihreiden kolmen kauden kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Jyrki Kasvi, 58, joutui tammikuussa saattohoitoon. Hän kertoi asiasta Uuden Suomen Puheenvuoro -blogissaan.

– Runsas viikko sitten hoidot lopetettiin, ja sain lähetteen saattohoitoon, Kasvi kertoi todeten virtsarakon syövän levinneen maksaan.

EU ei ole myöntänyt lupaa amerikkalaislääkkeelle, joka voisi auttaa Kasvia.

-Koska myyntilupa puuttuu, kuolen ennusteen mukaan joskus alkukesästä, yhtenä tämän vuoden 340:sta suomalaisesta ja yli 40 000:sta eurooppalaisesta rakkosyövän uhrista, Kasvi kirjoitti tammikuussa.

Suuri oivallus

Heinäkuun viimeisellä viikolla Kasvi leikkasi mökillään nurmikkoa. Hän on kertonut elämästään Ilta-Sanomille.

-Alkuperäisen ennusteen mukaan minun ei olisi pitänyt nähdä tätä kesää, Kasvi sanoo IS:lle.

Hän sanoi halunneensa kääntää vielä yhden kiven, että voi hyvällä omallatunnolla kuolla. Maailmalla oli lääke, jota ei EU:sta saanut. Fimea kuitenkin saattoi myöntää poikkeusluvan henkilölle, jolle se oli elintärkeä.

Kasvi toteaa elävänsä laina-ajalla. Hän sanoo lehdessä, ettei syöpäsolu tarvitse kuin yhden väärään paikkaan tulleen mutaation, niin se kiertää lääkityksen.

Tällä välin Kasvi kertoo noudattavansa Maarit Feldt-Rannan ajatusta: Jonain päivänä kuolen, mutta sitä edeltävinä päivinä elän.

Kasvi sanoo, että on oppinut arvostamaan arkea.

-Miten mahtavalta tuntui kun vaimo nalkutti minulle tiskikoneen täyttämisestä. Hän ei ollut voinut tehdä sitä, kun oli ollut tämä tilanne päällä, Kasvi nauraa.

Hänelle tuli hyvä ja arkinen sekä normaali olo. Hän päättää ajatukseen:

-Miksi tämän läksyn pitää olla niin kova ennen kuin sen uskoo.