Aikuisten yöpissailu eli nokturia tarkoittaa yöaikaista tihentynyttä virtsaamistarvetta.

Sairaus on usein vaiettu vaiva, mutta todellisuudessa se on yleistä ja siitä kärsivät sekä miehet että naiset. Nokturia pahenee hitaasti vuosien kuluessa, yleensä 50 ikävuoden jälkeen. Yli 75-vuotiaista monet käyvät vessassa jopa kolmesta viiteen kertaan yössä.

Herääminen katkaisee syvän unen vaiheen, ja univaje saa olon väsyneeksi myös päivällä. Riski tapaturmiin kasvaa, kun liikutaan öisin hämärässä kodissa.

Ei väistämätön iän seuraus

Normaalisti ihminen virtsaa 3–5 kertaa vuorokaudessa. Kehon tulisi toimia öisin niin, että virtsa väkevöityy eikä tarvetta vessakäynnille synny.

Jos kuitenkin virtsaamistarvetta on yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai virtsapakko herättää useammin kuin kerran yössä, on syytä epäillä nokturiaa.

Yöllinen virtsaamistarve ei ole pakon sanelema ikääntymisen merkki, johon on vain sopeuduttava. Mikäli virtsaamistarve herättää öisin, kannattaa sen syy selvittää. Jos kyseessä on esimerkiksi yöllinen polyuria eli liiallinen virtsaneritys öisin, eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu tai tulehdus, nämä voidaan hoitaa.

Nokturian hyvällä hoidolla yölliset wc-käynnit vähenevät ja syvän unen ensimmäinen vaihe voi olla pidempi. Tällöin vireystaso on päivällä parempi.

Kampanja kerää tietoa nokturiasta

Nokturia.info on kampanja, jossa kerätään tietoa nokturia-potilaiden ja heidän läheistensä kokemuksista ja hoidosta. Tätä varten on avattu Onko sinulla tai läheiselläsi nokturia -kysely osoitteessa www.nokturia.info.

Kampanjan tavoitteena on lisätä tietoa nokturiasta ja siitä, kuinka elämänlaatua pidetään yllä nokturiasta huolimatta.