Kotihoidon asiakasmäärä kasvaa entistä nopeammin. Vuoden 2018 Vanhuspalvelujen tila -kysely kertoo, että kahden vuoden aikana päivittäinen asiakasmäärä kotihoidossa on kasvanut 4 000:lla.

Kasvuvauhti on kaksinkertaistunut edellisestä seurannasta. Kotihoidossa oli toukokuun 2018 seurantaviikolla päivittäin keskimäärin 51 700 asiakasta.

HINTAOPAS.FI SINULLE JOKA HALUAT SAMAN TUOTTEEN HALVIMPAAN HINTAAN, KATSO TÄÄLTÄ

Kotihoidon henkilöstöä on pyritty viime aikoina lisäämään. Kun kaksi vuotta sitten kotihoidon henkilöstömäärä oli laskenut, nyt henkilöstöä on lisätty yli 1 700 toimella.

Kokonaisuutena katsottuna kotihoidon henkilöstömäärä on seurannut asiakasmäärien kasvua, ja keskimäärin kotihoidon asiakas saa tänä vuonna yhtä monta viikkokäyntiä kuin kaksi vuotta sitten.

-Toisaalta kaksi vuotta sitten havaittua notkahdusta käyntimäärissä ei ole saatu kurottua umpeen, sanoo johtava asiantuntija Sari Kehusmaa THL:sta eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Laadukas vanhuspalvelu tekee arjesta omannäköistä

Asiakkaan, henkilöstön ja omaisten näkemyksiä pitäisi kuunnella nykyistä enemmän vanhuspalveluissa. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että sekä asiakaslähtöisyydessä että palautteen keräämisessä on kehittämisen varaa.

Tutkimuksessa selvisi esimerkiksi se, että parhaimmillaankin vain puolet sekä kotihoidon että ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä kirjaa asiakkaan omat tavoitteet hoidosta palvelusuunnitelmiin.

-Kun vanhusstrategioissa puhutaan omannäköisestä elämästä, niin tämä on juuri sitä. Yritetään tehdä niitä asioita, jotka ovat asiakkaalle tärkeitä. Ympärivuorokautisessa hoidossa asuvalle voi olla tärkeää päästä ulkoilemaan, toinen haluaa kuunnella musiikkia tai päästä kampaajalle säännöllisesti, sanoo THL:n erikoistutkija Hanna Alastalo.

Kotihoidossa kerätään vähemmän palautetta omaisilta ja henkilöstöltä kuin ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä. Asiakkailta kerätään palautetta noin kahdessa toimiyksikössä kolmesta. Arvioita palvelun riittävyydestä tai laadusta on kysynyt asiakkaan omaisilta tai omalta henkilöstöltään vain joka toinen kotihoidon yksikkö.

THL seuraa vanhuspalvelujen kehittymistä joka toinen vuosi. Viime vuosina seuranta on ollut osa hallituksen kärkihanketta.

PÄIVÄN HYVÄ TEKO: KATSO HINTAOPAS.FI JA LÖYDÄT KAIKKI TUOTTEET HALVIMMILLA MAHDOLLISILLA HINNOILLA