Väsyttääkö sinua? Kutiseeko iho?

Alkuvaiheessa oireena voi olla myös muita yleisiä oireita, kuten lievä lämmönnousu tai väsymys. Ruokahaluttomuutta ja pahoinvointiakin voi ilmetä. Maksasairauksiin liittyy monia erilaisia oireita. Pidemmälle edennyt maksasairaus voi aiheuttaa silmän sidekalvojen keltaisuutta tai nesteen kertymistä vatsaan. Maksasairaus ei usein näy ulospäin, eikä sen aiheuttaja ole aina alkoholi.

Ihon ja silmän sidekalvon keltaisuus on merkki pidemmälle edenneestä maksasairaudesta. Mustelmataipumus voi olla merkki maksan tuottamien hyytymistekijöiden pitoisuuden vähentymisestä. Maksan toiminnan ongelmista kertoo myös nesteen kertyminen vatsaonteloon. Pitkälle edennyt maksasairaus aiheuttaa sukupuolihormonien pitoisuuksien laskun, mistä seuraa seksuaalista haluttomuutta tai impotenssia.

Autoimmuunimaksasairauksiin liittyy usein elämää häiritsevä väsymys, joka ei helpota nukkumalla. Toinen yleisesti maksan autoimmuunisairauksiin liittyvä epämukava vaiva on sietämätön kutina, joka ei helpotu raapimalla tai rasvaamalla.

Monet maksasairaudet voivat edetessään johtaa maksakirroosiin. Maksakirroosissa maksa arpeutuu ja terve maksakudos korvautuu sidekudoksella. Maksakirroosin oireita ovat hämähäkkiluomet ja rumpupalikkasormet. Hämähäkkiluomet ilmaantuvat iholle ja ovat hämähäkinmuotoisia. Kun kuviota painaa, se häviää hetkeksi ja palautuu sitten takaisin. Rumpupalikkasormet tarkoittavat jäykkiä sormia. Pitkälle edenneen maksasairauden merkkejä ovat myös verioksennus sekä kognitiivisten toimintojen hidastuminen ja sekavuus.

Nyt kaikki Iittalan verkkokauppaan, siellä voit tehdä löytöjä – tästä linkistä sisään

Maksasairaudet todetaan useasti sattumalta esimerkiksi terveystarkastuksessa verikokeilla. Kaikkia maksasairauksia ei voida parantaa, mutta niitä voidaan hoitaa ja niiden aiheuttamia komplikaatioita helpottaa. Yksittäinen oire ei tarkoita, että sairastaisi maksasairautta.

Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Myös virukset voivat aiheuttaa maksasairauden. Väärin annostellut lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla nekin vaaraksi maksalle. Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös maksalle. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista.

Maksalla on yli 500 tehtävää. Se hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Maksa varastoi ravintoaineita, vitamiineja ja sokeria sekä rasvaa ja jakelee niitä vereen. Maksa tuottaa proteiineja, jotka edistävät vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

Lähde: Maksaliiton tiedote