65-vuotias Terveyden Asialla -sivuston lukija kysyy, kuinka hän voisi kertoa miehelleen, että tämä käyttää liikaa alkoholia.

– Asioiden ottaminen puheeksi kotona on todella vaikeaa. Hän on 60-vuotias ja pelkään hänen terveytensä puolesta. On ylipainoa ja diabeteskin. Olen pitänyt salaa kirjaa juomisistaan, ja koska tekee työtä kotoa käsin niin voi ottaa jopa kolmena iltana viikossa ihan pullon pari viiniä ja joka ilta kuitenkin saunakaljat. Näin kesällä tuntuu että vielä enemmän, nainen kertoo.

Aviomies itse pitää juomistaan normaalina.

– Uskon että riita tulee heti jos puhun. Mitään haittaa työlle tai parisuhteelle ei ole. Olen vain hänestä huolissani, koska ei normaalia. Tämä on kehittynyt ajan myötä, eikä hänellä pitäisi olla stressiäkään. Tykkää vain ”relata”.

Erikoislääkäri Henna Peltosen mukaan liikakäytön puheeksi ottaminen voi olla haastavaa mikäli henkilö itse ei miellä juomisongelmaa:

– Asia kannattaa ottaa puheeksi kertomalla miehelle oma huolesi asiasta ja se, mihin huolesi perustuu. Yhdessä pullossa (75 cl) mietoa viiniä on 6 alkoholiannosta ja väkevää viiniä noin 10 annosta. Hänen viikoittainen käyttömääränsä ylittää ainakin kohtalaisen riskin tason, ja 23 annoksesta viikossa eteenpäin puhutaan korkean riskitason käytöstä. Alkoholin käytössä miehillä kohtalaisen riskin taso on 14 annosta viikossa ja suuren riskin taso 23-24 annosta viikossa.

Erikoislääkäri Peltosen mukaan aviomies voi aliarvioida alkoholinkäyttöään, ja lukujen kertominen hänelle voi saada hänet ymmärtämään, miksi vaimo on huolissaan.

Keskustelua voisi viedä eteenpäin esimerkiksi esittämällä kysymyksen siitä, mitä mies ajattelee alkoholin käytön vaikutuksista hänen terveyteensä, esimerkiksi diabeteksen hoitotasapainoon ja painonhallintaan.

Lue lisää vastauksia

esteettinen
Kesä-heinäkuussa Peltonen suorittaa esteettisiä ja lääketieteellisiä botuliinihoitoja Kouvolassa 6.-7.7, Tampereella 18.6 ja 9.7 ja Helsingissä 12.-14.7. Helsinki-päivinä Peltoselle voi varata ajan terveysasioissa lääkärivastaanotolle tai esteettisen hoidon vastaanotolle.