Meneillään oleva villiyrttibuumi on nostanut nopeasti ihmisten tietoisuuteen monia sellaisia luonnonvaraisia kasveja, joilla on pitkä käyttöhistoria, mutta jotka kuitenkin saatetaan kokea melko uusiksi tuttavuuksiksi suomalaisessa ruoka- ja rohdoskäytössä.

Vuoden 2021 rohdoskasviksi valittu kuusenkerkkä on yksi tällainen uusi vanha löytö, jota syystäkin kutsutaan metsiemme vaalean vihreäksi kullaksi ja vitamiinipommiksi. Kansanlääkinnässä kuusenkerkkiä on käytetty muun muassa yskänrohtona. Kuusenkerkkä sisältää runsaasti C-vitamiinia ja muita antioksidantteja.

Kuusen hyödyllisyys rohtona on tunnettu jo vuosituhansia. Rohtona kuusesta käytetään pääasiassa kerkkiä, neulasia, pihkaa ja neulasista saatavaa eteeristä öljyä. Vuoden 2021 rohdoskasviksi valittu kuusenkerkkä on kirkkaan vaaleanvihreä kuusen vuosikasvain, joka on parhaimmillaan juuri nyt alkukesästä. On syytä huomioida, että kuusenkerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Vaikka kuusenkerkkien tunnettuus on lisääntynyt, niin kerkkien kaupallinen hyödyntäminen on vasta alussa.

Rohdoskasvivalinnalla Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto haluaa nostaa arvostusta perinteisten luonnonkasvien käyttöä kohtaan sekä muistuttaa kasvilääkinnän laajasta käytöstä läpi ihmiskunnan historian.

-Kuusenkerkkää sisältäviä tuotteita löytyy jo melko monipuolisesti markkinoilta. Terveyskaupan valikoimissa olevissa tuotteissa kuusenkerkkiä on hyödynnetty muun muassa ravintolisissä, teessä, juomissa, yskänsiirapeissa, jauheena, välipalapatukoissa ja luonnonkosmetiikassa. Villiyrttikurssit kiinnostavat ja samalla osa kansanperinteen tiedosta saadaan uudelleen kansakunnan muistista nykypäivän ihmisten hyödyksi. Nyt on parhaillaan se aika vuodesta, kun ihmiset keräävät kuusenkerkkää suoraan suuhun pureskeltavaksi, lisukkeeksi salaatteihin ja mausteeksi kesän juomiin sekä pakkaseen myöhempään käyttöön, kertoo Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö.

Kuusenkerkissä on runsaasti C-vitamiinia, noin 48 milligrammaa /100 grammassa. Kerkkien karoteenipitoisuus on myös korkea. Lisäksi niissä on paljon kivennäis- ja aromiaineita sekä antioksidanttisesti vaikuttavia flavonoideja. Kuusesta saadaan myös lignaania, jonka yhteyttä syövän ehkäisyssä tutkitaan.

Alla kuusenkerkkäsiirapin teko-ohje Marttojen sivuilta. Lisää kuusenkerkkäohjeita Marttojen sivuilta.

Valmistusohje

5–6 l kuusenkerkkiä
vettä
noin 1 kg sokeria
vettä

  1. Huuhtele kerkät ja pane ne kattilaan.
  2. Kaada kylmää vettä niin paljon, että kerkät juuri ja juuri peittyvät. Anna liota yön yli.
  3. Keitä kerkkiä liotusvedessään noin 2 tuntia.
  4. Siivilöi seos. Tässä vaiheessa nestettä tulisi olla 1 ½–2 litraa.
  5. Lisää sokeria noin 1/2 kg liemilitraa kohden. Keitä seosta pari tuntia. Hämmennä seosta silloin tällöin, ettei liemi pala pohjaan. Mitä pidempään keität, sitä paksumpaa siirappia saat.
  6. Voit maustaa valmiin siirapin esimerkiksi sitruunamehulla tai vaniljalla.
  7. Kaada kuuma siirappi kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kannet.

    Valmis siirappi on punaruskeaa.
    Sitä voi tarjota kastikkeena esimerkiksi jäätelön ja marjojen kanssa ja riistaruokien lisäkkeenä.
    Sillä voi maustaa myös rahka- ja kermajälkiruokia. Säilytä siirappi jääkaapissa.

Lähteenä: mm. Martat