Puhutaan hetki luomista. Mistä normaalin ja epänormaalin luomen erottaa toisistaan?

Jyväskylän Mehiläisessä työskentelevä plastiikkakirurgi Jussi Rintamäki kertoo, että hänen vastaanotolleen hakeudutaan usein luomiasioissa.

-Luomen muuttuessa, kasvaessa tai vuotaessa sitä ei kannata jäädä seurailemaan, vaan luomi pitää ehdottomasti poistaa, Jussi Rintamäki sanoo.

Hankausalueen luomet aiheuttavat usein huolta, kun luomi menee rikki tai ärtyy. Luomia poistetaan silloin mukavuussyistä, mutta hankaus ei sinänsä ole syöpäriski. Useimmiten nämä luomet ovat taipeissa, auringolta suojassa.

Kasvoilla esiintyvät luomet ja ihokasvaimet taas aiheuttavat monelle esteettistä haittaa ja kiusaavat esimerkiksi suuren kokonsa tai kutinan takia.

Toinen huolta aiheuttava luomityyppi on niin sanotut koholuomet, eli koholla olevat pigmenttiluomet, varsinkin kasvoissa tai vartalolla. Koholuomet ovat kuitenkin harmittomia, toteaa lääkäri Rintamäki. Enemmän tulisi tarkkailla niitä luomia, jotka ovat ihon tasolla, tummia ja ehkä pieniäkin. 70-80 prosenttia melanoomasta tulee terveeseen ihoon. Eli kyseessä on uusi luomi, joka poikkeaa huomattavasti muista.

Vastaanotolla lääkäri poistaa ihomuutokset paikallispuudutuksessa ja ne lähetetään patologin analysoitavaksi syövän poissulkemiseksi. Leikkauskohdan päälle asetetaan teippi, joka suojaa haavaa ja estää arven paksuuntumista.

Kun luomi poistetaan kasvoista, toimenpiteen tekee yleensä plastiikkakirurgi. Plastiikkakirurgi tai ihotautilääkäri osaa arvioida parhaimman tavan poistaa luomi niin, että siitä ei jää kasvoihin juurikaan jälkeä.

Miten pahan ja hyvän luomen sitten erottaa? Yleensä vaarallinen luomi erottuu ulkonäöltään.

Normaali luomi:

  • suhteellisen pieni (alle 1 cm)
  • symmetrinen
  • siinä on tasainen väri

Epäilyttävä luomi:

  • suuri koko (yli 1 cm)
  • epäsymmetrinen
  • epätasainen väri tai useampaa väriä