Erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa tällä palstalla viikottain lukijoita askarruttaviin terveys- ja hyvinvointiaiheisiin kysymyksiin. Muistathan, että koska lääkäri ei näe potilasta, voi tutustua hänen hoitohistoriaansa ja tehdä tutkimuksia tätä kautta, vastaukset ovat vain suuntaa-antavia eivätkä täytä oikean diagnosoinnin kriteereitä. Hakeudu aina lääkärin vastaanotolle selvittääksesi tarkoin oireittesi syyt ja sairauden laatu.

Kutisevat korvat

Joskus korvani kutisevat, ja sitten kutittelen niitä sormilla. Eli työnnän sormen korvaan ja pyörittelen. Silloin tunnen että siellä olisi ikään kuin kosteutta, sormen päät kostuvat. Tätä on silloin tällöin. Mistä tämmöinen voisi johtua, voiko tälle itse tehdä jotain vai pitääkö mennä lekuriin?

Tyär30

Korvien kutina ja siihen mahdollisesti liittyvä korvakäytävän kosteuden tunne ilman mainittavaa kipua sopivat kroonisen korvakäytävätulehduksen oireiksi. Kroonisessa korvakäytävätulehduksessa korvakäytävän iholla on tulehdus ilman mikrobi-infektiota. Oireina voi olla korvakäytävän ihon kuivuus ja hilseily liittyneenä edellä mainittuun kutinaan.

Kroonisessa korvakäytävätulehduksessa korvakäytävän iholla voi olla haavaumia, mikä tekee kosteuden tunnetta. Kroonisessa korvakäytävätulehduksessa voi tulla akuutti pahenemisvaihe, ja toki äkillinen korvakäytävätulehdus voi kehittyä ilman edeltävää kroonista korvakäytävätulehdustakin. Äkillisen korvakäytävätulehduksen aiheuttaja on yleensä bakteeri ja harvemmin sieni. Oireena on korvassa tuntuva kova kipu, korvakäytävän turvotus ja selkeä erittely. Sienitulehduksessa kivun sijasta voi olla enemmän kutinaa.

Myös pelkkä korvakäytävän ihon lievä kuivuus voi aiheuttaa ajoittaista korvien kutinaa, ja jos taustalla ei ole varsinaista korvakäytävän tulehdusta, aiheuttaa korvan kosteuden tunnetta korvaa sormella kaivaessa todennäköisesti korvavaha. Se on korvan luonnollinen suojamekanismi, joka suojaa korvakäytävän ihoa, eikä korvavahaa tulisi poistaa, ellei se tuki korvakäytävää.

Suosittelen, että käyt lääkärin vastaanotolla näyttämässä korviasi, jotta mahdollinen korvakäytävätulehdus voidaan diagnosoida ja asianmukainen hoito aloittaa.

Onko normaalia että vagina tuoksuu?

Tämä on nyt vähän nolo kysymys, mutta kysyn että onko se ihan normaalia että tyttöystäväni 20v vagina tuoksuu aika epämiellyttävälle. Kyllä hän ihan suihkussa käy ja silleen. En ole ilennyt ottaa tätä esiin ja puheeksi. Miten voisi sen fiksusti tehdä ja mikä on vialla?

M25

Vaginan epämiellyttävän tuoksun taustalla on tavallisimmin bakteerivaginoosi, mikä tarkoittaa vaginan eli emättimen bakteerikannan häiriötä. Bakteerivaginoosissa emättimen normaalisti hapan pH nousee, mikä altistaa sille, että emättimessä normaalisti olevat maitohappobakteerit korvaantuvat haitallisilla, hapettomassa ympäristössä viihtyvillä bakteereilla eli ns. anaerobisilla bakteereilla, ja samalla emättimen bakteerimäärä lisääntyy moninkertaiseksi normaalista.

Emättimen pH-tasapaino muuttuu kuukautiskierron mukaan, joten lievää bakteerikannan häiriötä ja bakteerivaginoosia voi naisella olla ohimenevästi pelkästään emättimen fysiologisen pH:n vaihtelun vuoksi. Muita bakteerivaginoosille altistavia tekijöitä ovat antibioottikuurit, liian vähäinen tai liian tiheät alapään pesut ja pesuissa käytettävät pesuaineet, runsaat seksuaalikontaktit, kuparikierukkaehkäisy ja tupakointi.

Vaikka seksuaalikontaktit altistavat bakteerivaginoosille, on hyvä tiedostaa, ettei kyseessä ole sukupuolitauti ja kyseessä on hyvin tavallinen vaiva.  Bakteerivaginoosiin liittyy lisääntynyt ja pahanhajuinen valkovuoto ja lievä kutina, mutta välttämättä kutinaa ei ole. Vaivaan on olemassa monenlaisia paikallishoitovalmisteita, ja asian voisi ottaa tyttöystävän kanssa esille kysymällä, onko hän itse kiinnittänyt hajuasiaan huomiota. Jos hän ei ole asian vuoksi käynyt lääkärin vastaanotolla, suosittelisin häntä hakeutumaan lääkärille, jotta vaiva voidaan asianmukaisesti diagnosoida.

Sattuuko kyyneurien täyttö?

On tullut ikää ja olen laihtunut ja nyt tuntuu että silmien alta on tavara vähän valahtanut. Ei mitään ryppyjä sinänsä. Olen 55v nainen. Mietin että kun luin tuollaisesta kuin kyynelurien täytöstä, niin voisiko se olla ratkaisu. Pelottaa ja hirvittää vain kun jostain kuulin että se aiheuttaisi kipua? Olen kipuherkkä. Kauanko tuollaisen vaikutus kestää ja onko tilanne sen jälkeen entistä pahempi – valahtaako paikat entisestään, kuin köydet olisi katkaistu?

Pirkko

Jos silmien alapuolella on selkeät kyynelurat tai kuopat, on silmänalusten hoitaminen hyaluronihappovalmisteella eli täyteaineella hyvä vaihtoehto. Mikäli vaivana sen sijaan on lähinnä silmänalusten tumma väri, ei kyynelurien täyttö välttämättä tuo merkittävää apua vaivaan.

Silmänalusten täyteainehoito tehdään tavallisesti ns. kanyylitekniikalla, jossa kipua tuntuu lähinnä siinä vaiheessa, kun ihoon tehdään neulalla reikä, mistä kanyyli ujutetaan ihon alle. Jos henkilö on kovin kipuherkkä, voidaan ennen toimenpidettä laittaa iholle puudutusvoide, joka puuduttaa ihon 10 – 15 minuutin aikana siten, ettei kipua juurikaan pitäisi tuntua.

Täyteainehoidon vaikutuksen kesto riippuu käytetystä valmisteesta ja asiakkaan yksilöllisistä ominaisuuksista ja se vaihtelee 3 kuukaudesta 1,5 vuoteen. Mikäli täyteainetta käytetään maltillisia määriä, joilla saadaan luonnollinen lopputulos, ei ole mainittavaa riskiä sille, että paikat ”valahtaa”, kun täyteaine on poistunut. Toki on hyvä huomioida se, että normaali ihon ikääntymisprosessi etenee joka tapauksessa, mikä sinällään tekee muutoksia kasvoihin.

Kaikki julkaistut lääkäripalstat tämän linkin takana

Kysy lääkäriltä!

Joka viikko erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa lähettämiinne kysymyksiin. Kerrallaan voimme käsitellä vain muutamia kysymyksiä. Lukemalla palstan vastauksia voi saada apua mieltä askarruttaviin asioihin, vaikka itse ei olisi kysymystä lähettänytkään.

Jos haluat kysyä lääkäriltä, lähetä kysymyksesi osoitteella toimitus (at-merkki) terveydenasialla.com ja kirjoita aiheeksi viestiin ”lääkäripalsta”.

Kaikkiin kysymyksiin ei valitettavasti voi saada vastausta. Jos kysyt, kerro tarkasti ikäsi ja vaivasi. Pituuden ja painon ja lääkityksen kertominenkin voivat olla tarpeellisia tietoja lääkärille. Emme rekisteröi, säilytä tai yhdistä mitään nimi- ja henkilötietoja tai kysymyksiä toisiinsa, eikä kenellekään vastata suoraan. Kenenkään nimi ei tule esiin palstalla. Jokainen voi halutessaan lähettää kysymyksensä vaikka luomalla tarkoitusta varten uuden, nimimerkillä varustetun sähköpostiosoitteen.

Haluatko asioida erikoislääkäri Henna Peltosen vastaanotolla henkilökohtaisesti ja tavata hänet? Se onnistuu seuraavasti:

Henna Peltonen suorittaa esteettisiä hoitoja ja lääkinnällisiä botuliinihoitoja seuraavan kerran Tampereella 11.9. ja Helsingissä 25.9. Helsinki-päivinä Peltoselle voi varata ajan terveysasioissa niin perinteiselle lääkärivastaanotolle kuin esteettisen hoidon vastaanotollekin. Ajanvarauslinkki alla:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on henna_peltonen_erikoislaakari.jpg